Datum zveřejnění: 
13. 4. 2018

Studenti z Letovic umí postavit mosty, které unesou tisícinásobně víc, než samy váží. Poráží tím konkurenty z Prahy i Brna.       

 Na Masarykově střední škole v Letovicích v oboru stavebnictví vyrůstají skutečné talenty. Ukázala to nedávná soutěž staveb modelů mostů na brněnském VUT. Co mohli vyhrát, to Letovičtí taky vyhráli.
Představte si most, který váží zhruba tolik jako sendvičová bulka. Přitom unese bezmála malý pytel cementu. Právě takový postavili studenti pro první kategorii soutěže, v níž soupeřily přivezené mosty. "Vlastní konstrukce vážila 61 gramů a dokázala přenést zatížení 22,3 kilogramu," vypočítala pedagožka letovické školy Hana Dostálová.
Úspěch navíc studenti znásobili i v soutěži týmů, jež mosty stavěly přímo na místě. "Tým opět vsadil na lehkou konstrukci a most, který vážil pouze 65 gramů a vydržel zatížení 16,7 kilogramu, bezkonkurenčně zvítězil," doplnila učitelka. Loni už její studenti z Brna dovezli jedno první místo, letos ale soutěž naprosto ovládli.
Jeden z členů letovické výpravy mohl oslavovat hned dvakrát. Týmy v každé kategorii byly složené ze tří lidí, Letovice ale vyslaly jen pět studentů. A tak jeden z nich, Vojtěch Flek, byl členem obou týmů. "Běhal jsem z jednoho týmu do druhého, ale naštěstí byly blízko, takže se to dalo," směje se letovický student, jenž se navíc účastnil ještě další soutěže na pražském ČVUT.
"Vojta je tahounem ve třídě. Je v něm vidět velký pokrok od prvního ročníku," zhodnotila Hana Dostálová současného maturanta.
Na ČVUT musel Vojtěch Flek s dalšími studenty navrhnout co nejlepší model střešní konstrukce nad výrobní halou, která unese alespoň dvacet kilogramů. Letovický návrh unesl ještě o pět kilo více a zajistil studentům další úspěch – druhé místo mezi 28 týmy.
Vojtěch Flek se úkolům do soutěží nevěnoval se spolužáky jen ve škole, ale kolikrát pracoval na projektech i doma. Jak říká, zejména proto, že nestíhali. "Ve škole toho času moc nebylo a je to opravdu náročné. Na konstrukci do soutěže v Praze jsme ve škole pracovali měsíc a já pak ještě další věci dodělával," prohlásil student. Jiný letovický tým zase musel dodělávat některé věci až přímo na místě.
Fleka i další účastníky teď čeká maturita, ale studium pro něj tím nekončí. Rád by zamířil na vysokou školu, nejraději na architekturu na brněnském VUT, kde už má úspěšně za sebou talentové zkoušky. "Ještě mě čeká písemná část přijímaček," doplnil.
Na stavební fakultě, kde už to dobře znají, chtějí pro změnu studovat stavební inženýrství dvě jeho spolužačky, Monika Andrlová a Tereza Pecháčková, které jsou držitelky první příčky z Brna a zároveň i druhé z Prahy. "Na průměr se dostaly na stavební fakultu bez přijímaček," přiblížila pedagožka Dostálová. Naopak další dva maturanti Štěpán Semeniuk a Vojtěch Tichý dál studovat nebudou a nastoupí přímo do práce.       

Autor: 
MAREK OSOUCH
Zdroj: 
5plus2