Datum zveřejnění: 
12. 4. 2018

Od roku 2020 by mýtné neměla v Česku dál vybírat rakouská společnost Kapsch, ale konsorcium firem CzechToll a SkyToll. Prvně jmenovaný podnik založila finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Učinila tak druhého srpna minulého roku, tedy tři týdny před uzávěrkou přihlášek do tendru na nového provozovatele mýtného systému.

V konsorciu se slovenskou firmou SkyToll tvoří CzechToll strategického partnera, samotné technické řešení mýtného systému dodají Slováci. 
Ti již praxi s výběrem mýtného mají, na Slovensku k tomu využívají satelitní technologii a mobilní sítě od roku 2010. SkyToll u východního souseda provozuje také elektronický systém úhrady dálničních známek, a to od roku 2016. Vážný zájem o "expanzi" do Česka společnost deklarovala už dříve. Jako sesterská společnost SkyToll byla v srpnu 2014 v Praze založena firma SkyToll CZ. 
Na rozdíl od dosavadního výběrce mýta, rakouské firmy Kapsch, hodlá konsorcium nasadit satelitní technologii i v Česku, zároveň ale plánuje využít i mikrovlnné technologie na stávajících mýtných a kontrolních branách, které patří státu. 
"Říká se, že záchyt vozidel, která nesplňují mýtnou povinnost, je v případě satelitní technologie horší než u mikrovlnného mýta, jež funguje v Česku. Slováci si na systém spíše stěžují," hodnotí slovenskou praxi Petr Moos, dopravní expert Českého vysokého učení technického. 
Slovenský portál Aktuality.sk navíc už dříve uvedl, že v letech 2014 a 2015 dosáhl čistý výnos z dálničního mýta pro Slovensko jen 43,5 procenta – znamená to, že z celkových výnosů 368 milionů eur za toto období "dálničářům" zůstalo 160 milionů. I tak se ale prý jedná o zlepšení v porovnání s prvními čtyřmi roky, kdy se elektronické mýto zavedlo. V letech 2010 až 2014 totiž dosáhl čistý výnos 26 procent, napsal portál. 
Konsorcium CzechToll a SkyToll vyhrálo tendr ministerstva dopravy s nabídkou ceny 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému, což je zhruba třetina ministerstvem předpokládané ceny.       

Autor: 
Jiří Liebreich
Zdroj: 
e15.cz