Datum zveřejnění: 
12. 4. 2018

Prohlášení Libeňského mostu za národní kulturní památku může být znovu aktuální. Národní památkový ústav (NPÚ) chce totiž tuto otázku znovu otevřít, a proto podalo podnět na ministerstvo kultury k přezkoumání jeho rozhodnutí z druhé poloviny února tohoto roku. Ministerstvo tehdy rozhodlo, že most památkou není. Kromě památkového ústavu podalo podnět i sdružení Prázdné domy. Oběma podněty se bude zabývat rozkladová komise.

Jak Národní památkový ústav tak sdružení Prázdné domy chtějí most zachovat a odkazují přitom na analýzu Kloknerova ústavu ČVUT, podle kterého je možné most zachovat, pokud bude provedena jeho rekonstrukce. Podle ministerstva by ale památková hodnota mostu utrpěla a samo ministerstvo podporuje myšlenku vybudování kopie mostu, která bude splňovat současné požadavky na zatížitelnost a životnost.

Zachování památky 

Podle mluvčího NPÚ Jana Cieslara bývá v podobných případech nahrazena část konstrukce, která je narušena za novou, která je podobná té původní. Zachovává se tak podstata památky i její využití.

"Jako jistý analogický případ lze nabídnout srovnání s obnovou nedalekého Negrelliho viaduktu, kde s ohledem na dožilé části kleneb a pilířů dojde k rozsáhlým výměnám zdiva, nicméně zůstává zachována tvarová autenticita konstrukcí i způsob provedení a použité materiály," uvedl médiím Cieslar.

Podle Adama Scheinherra, zakladatele iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat a člena spolku prázdné domy, se ministerstvo při řízení dopustilo procesního pochybení. Např. tím, že se nezabývalo některými dokumenty NPÚ a iniciativy.

"Dále v rozhodnutí byl Libeňský most shledán jako hodnotná architektonická památka, ale jeho neprohlášení zdůvodněno nemožností zachovat jeho architektonickou hodnotu. Již ale nebylo vysvětleno, z jakého důvodu, či jakých částí mostu se toto týká," uvedl Scheinherr.

Případné řízení však nebude mít odkladný účinek na únorové rozhodnutí ministerstva. Pražští politici sami ještě nejsou rozhodnutí, zda most nechají opravit, či ho nahradí novým.Most byl uveden do provozu v roce 1928 a od této doby nebyla provedena oprava jeho nosné konstrukce.
 

Zdroj: 
prazsky.denik.cz