Datum zveřejnění: 
12. 4. 2018

ING. ARCHITEKT MICHAL POSTRÁNECKÝ Z ČVUT:

"Město dnes nejvíce chápeme jako fyzickou strukturu, ve které různými způsoby žijeme a fungujeme. V roce 2035 se díky technologickému rozvoji i změnách v sociálních návycích společnosti velká část našich aktivit, obchodu, služeb a uspokojování našich potřeb přenese do paralelního virtuálního světa existujícím nad touto fyzickou realitou a budou se v našich životech přirozeným způsobem prolínat, aniž bychom to byli schopni vnímat. Dění v jednom světě, bude stále více ovlivňovat naší existenci v tom druhém," uvádí architekt Michal Postránecký, který vede Centrum města budoucnosti při Českém institutu Informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Ve spolupráci s Operátorem ICT se podílí na přípravě virtuálního modelu Prahy.

- Hovoříte o konceptu chytrých měst propojovaných s informačními technologiemi apod. Směřujeme v tomto ohledu k urbanistické revoluci?

Nemyslím, že směřujeme přímo k revoluci, i když to zní lákavě. Spíše k výrazným zásahům do historicky se vyvíjejících urbanistických struktur a zažitých procesů. Jako již dnes můžete v domácnosti ovládat "chytrým telefonem" nebo jiným "chytrým" zařízením celou řadu technologií a doručení služeb, tak to samé se stane ve vztahu k částem a celému městu. V dopravě směřujeme k autonomním systémům, které jsou a budou nejvíc vidět. Směřujeme k robotizaci ulehčující práci a zvýší nabídku služeb. Město budoucnosti, tak jak se jím zabýváme, bude muset být řešeno nově urbanisticky, budou do něho vloženy nové technologické systémy. Budeme si také muset zvyknout na to, že bude i jinak řízeno. Že se změní i chování jeho obyvatel. Nikdy v minulosti jsme neměli takovou možnost porozumět městu jako dnes. A to díky novým technologiím a nástrojům, které máme k dispozici. Dnes už jsme díky nim schopni předpovědět, jak takové chytré město bude vypadat a chovat se za deset, patnáct let a podle toho ho můžeme dnes projektovat.

- Je projektování chytrého města čistě urbanistická a technologická, nebo spíše politická záležitost?

Je to podle mě téma, které může být zpolitizováno. To proto, že se kolem toho točí velké peníze, ale i zájmy velkých nadnárodních společností. A tlaky jsou obrovské. Je to možnost, jak do stávajícího urbanistického celku zakomponovat velké množství nových technologií, což zákonitě stojí hodně peněz, ale je to nezbytně nutné. Na druhou stranu právě i díky nevyhnutelné implementaci těchto technologií nabývá diskuze o Smart Cities a podobě města budoucnosti na rychlosti a důležitosti.

- Budete se snažit politikům vysvětlit, že skutečně chytré město začíná celkovými urbanistickými řešeními?

Urbanizmus já osobně chápu jako komplexní vědu, která propojuje znalost a odborníky napříč všemi obory. Od sociologa po experty na dopravu, ale i doktora, finančníka a zástupce nekonečné řady dalších. Urbanista by všechnu tuto znalost rozličných profesí měl, zjednodušeně řečeno, integrovat do jednoho funkčního prostorového modelu s návodem, jak ho realizovat. Na politicích závisí, jak tato vize bude realizovaná. A na objemu reálně dostupných finančních prostředků a nalezení nových byznys modelů bude realizace těchto projektů stát, nebo padat.

- Jak změnit Prahu v chytré město? Půjde to vůbec?

Praha svou cestu hledá, stejně jako jiná města v Evropě i jiných zemích. Ta změna probíhá v několika směrech, úrovních a měřítcích. Za prvé přirozenou cestou, kdy spontánním zařazováním a užíváním nových technologií se celá řada věcí mění. Např. chytré služby, interiér města jako chytré koše, osvětlení nebo budování dopravní infrastruktury… Třeba v dopravě, myslím, je na tom ve srovnání s celou řadou evropských měst Praha velmi dobře. Otázka je, jak je napojena na další obslužné a řídicí systémy města. Za druhé půjde o to, jak moc budeme jako experti schopni našim politikům vysvětlit a předat zadání pro jejich politické vize a rozhodování. Půjde tu současně i o významnou změnu přístupu lidí k novým věcem a jejich návycích a chování.

- Bude obtížné změnit dlouholetá paradigmata o městu, tak, jak jej vnímáme dnes?

Město dnes nejvíce chápeme jako fyzickou strukturu, ve které různými způsoby žijeme a fungujeme. V roce 2035 se díky technologickému rozvoji i změnách v sociálních návycích společnosti velká část našich aktivit, obchodu, služeb a uspokojování našich potřeb přenese do paralelního virtuálního světa existujícím nad touto fyzickou realitou a budou se v našich životech přirozeným způsobem prolínat, aniž bychom to byli schopni vnímat. Dění v jednom světě, bude stále více ovlivňovat naší existenci v tom druhém.

- V jakých finančních objemech se při budování Vašeho města budoucnosti roku 2035 pohybujeme?

Do roku 2035 půjde o stamiliardy korun!       

Zdroj: 
Právo