Datum zveřejnění: 
11. 4. 2018

V pátek 22. března se uzavřely brány letošního 27. ročníku mezinárodního veletrhu AMPER. Organizátoři mohou být spokojeni: expozice téměř šesti stovek (konkrétně 590) zúčastněných firem z bezmála tří desítek (28) zemí si prohlédlo 43 300 návštěvníků především z řad profesionálů a odborné veřejnosti.

Největší nejen česká, ale i středoevropská mezinárodní přehlídka elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečovacích technologií přilákala na brněnské Výstaviště, které je hostitelem AMPERu od roku 2011, reprezentanty špiček elektrotechnického a elektronického průmyslu. I když letos poprvé chyběl jeden z dosavadních tradičních vystavovatelů – společnost Siemens – veletrhu to na prestiži ani návštěvnosti rozhodně neubralo. Z celkového počtu vystavovatelů tvořily zahraniční firmy přes 180 účastníků. Tuzemské a slovenské vystavovatele tak doplňovaly renomované značky především z Německa, Rakouska, Polska, Itálie ale i z Číny, Hongkongu, Tchaj­wanu a Japonska, Jižní Koreje, Francie, Švýcarska, USA, Velké Británie, Ruska, Ukrajiny, Nizozemska, Švédska, Irska, Španělska, Indie, Belgie, Bulharska, Chorvatska, Srbska, Turecka, Maďarska či Rumunska. Vzestup zaznamenal oproti předchozímu ročníku jak počet zúčastněných zemí, tak účast zahraničních firem samotných. I když není možné v rámci několika stránek poskytnout detailní přehled o pestré nabídce novinek a zajímavých řešení, které byly i na letošním AMPERu zastoupeny více než bohatou měrou, nabízíme aspoň výběr těch, které zaujaly nejen návštěvníky veletrhu ale i redakci.

Technické školství na veletrhu

Kromě výrobců a dodavatelů ze segmentu elektrotechnického a elektronického průmyslu se letos mimo technických univerzit, které se už zařadily mezi tradiční vystavovatele, poprvé ve větším zastoupení prezentovaly i střední školy zaměřené na tyto obory. A to hned zástupci pěti těchto vzdělávacích institucí: Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice, pražská Střední průmyslová škola na Proseku, Vyšší odborná škola informačních studií a Střední škola elektrotechniky, multimédií a informatiky, a Střední škola strojírenská a elektrotechnická Brno. České technické univerzity zastupovaly Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze a Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Prakticky neustálá přítomnost návštěvníků u jejich stánků signalizovala, že o tyto školy a jejich práci je zájem, a to nejen mezi potenciálními uchazeči o studium, ale i mezi budoucími zaměstnavateli jejich absolventů. Jak sdělili i zástupci těchto škol, řada firem už s nimi udržuje čilé kontakty i přímo spolupracuje. Jako zástupci zahraničních technických vzdělávacích institucí se prezentovaly: Slovenská technická univerzita v Bratislave – Fakulta elektrotechniky a informatiky a bulharský Svaz elektroniky a elektrotechniky.

Veletrh netvoří jen expozice

Neodmyslitelnou součástí byl i bohatý odborný doprovodný program tvořený konferencemi, semináři, školeními a workshopy. Kromě Fóra optoniky, Fóra automatizace a Fóra energetiky patřila k hlavním součástem doprovodného programu např. konference Smart city v praxi III s podtitulem "Co nabízí inteligentní město občanům a průmyslu". Její dva bloky se věnovaly zkušenostem z oblasti inteligentních měst a možnosti financování investičních projektů, a také představením příkladů konkrétních technologií z infrastruktury smart city – např. využití telematiky, řešení pro inteligentní infrastrukturu s IoT, inteligentní parkování a interaktivní funkce pro cestující v hromadné dopravě, úsporné veřejné osvětlení apod. Další částí doprovodného programu byl AMPER Startup umožňující novým a začínajícím firmám prezentovat se bez nutnosti nákladné investice. Rostoucí zájem o tuto možnost dokazoval i výrazný vzestup účasti firem ve společné expozici na letošním ročníku. Hlavním tématem byl letos smart metering či monitoring procesů v průmyslové výrobě, které využívají sítě Sigfox a další vlastní sítě. Představil se např. prototyp úsporné alternativy malých PLC, vycházející z již realizovaných řízení různých strojů, a řešení technické diagnostiky výrobních strojů a zpracování signálů z mechanických soustav. K tradičním patří už řadu let AMPER Motion, specializovaná sekce zaměřená na téma elektromobility. Letos se představila rozsáhlá přehlídka elektromobilů a hybridních vozidel jak ze současné nabídky automobilek, tak vozidel historických a technických rarit a unikát . A samozřejmě i související technologie, tzn. nabíjecí stanice pro elektromobily a technologie pro jejich provoz.

Souboj o zlato

Tradiční stěžejní akcí veletrhu je i prestižní soutěž Zlatý AMPER. Do souboje o pět hlavních ocenění a pětici čestných uznání pro prezentované exponáty, které musejí podle soutěžních regulí vynikat svými parametry a reflektovat současné trendy vývoje ve svém oboru, bylo letos přihlášeno celkem 29 exponátů od 24 firem. Tady je přehled pětice firem oceněných Zlatým Amperem, které vybrala odborná porota: ABB s.r.o. – za řešení MOM (Manufacturing Operations Management). Jde o komplexní software plně integrovaný s řídicími systémy výroby (DCS) nebo ERP systémy, který propojuje výrobní závod s ekonomikou podniku.
Endress+Hauser Czech s.r.o. – za teploměr iTHERM TrustSens TM371 pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Nabízí plně automatickou funkci samokalibrace, umožňující sledování a měření teploty v hygienických a aseptických aplikacích bez přerušení procesu. EnergyCloud, s.r.o. – za elektrickou akumulační stanici EnergyCloud HOME, která je založená na principu výroby elektrické energie ze střešních fotovoltaických elektráren a její ukládání do baterií. Rittal Czech, s.r.o. – za rozvaděčovou chladicí jednotku Blue e+ 1,6 kW. Je určena pro chlazení průmyslových elektrických rozvaděčů.
ZEZ SILKO s.r.o. – za analyzátor spotřeby Wibee. Zařízení monitoruje elektrické parametry sítě v místě instalace a shromažďuje údaje za účelem dosažení efektivního řízení spotřeby energie.
V expozici firmy Amtech zaujal robot UR vybavený dvouprstým uchopovačem s integrovanou kamerou. Poedstavoval multifunkční inteligentní zaoízení pro automatizaci řady výrobních a laboratorních procesu. K manipulaci s poedmity detekovanými kamerou používá jak paralelní uchopování, tak zpusob, který prstům chapadla umožouje obemknout oblé poedmity, napo. trubky.

Tradiční vystavovatel, spoleenost BIBUS s.r.o., představoval asynchronní motory do výbušného prostředí brazilské spoleenosti WEG, kterou v expozici zastupoval ředitel evropské centrály Jailson Luís Satler. Tato obchodně-technická společnost, která zajišťuje distribuci pohybových systémů ve všech odvětvích průmyslu, obohatila svoje portfolio o elektromotory WEG díky jejich kvalitě a poskytovanému servisu.

Na stánku společnosti Leonardo prezentovala své řešení firma mySCADA. Její systém profesionální vizualizace technologií nabízí na základě sběru relevantních dat a jejich inteligentního vyhodnocování kontrolu výroby, řízení strojů, detekci závad a optimalizaci procesu, ale i celkový poehled, co se na výrobní lince děje. Mladá firma Zlín Robotics uvedla kolaborativní roboty tchaj-wanského výrobce Techman Robot. Jde o roboty, mezi jejichž špičkové parametry patří např. extrémní přesnost, zvukový výstup nebo vestavěný systém strojového vidění.

Společnost REM-Technik se pochlubila novým typem pohonu LeanMotor od firmy Stober. Tento motor představuje alternativu mezi servomotorem a asynchronním motorem, přičemž v sobě kombinuje přednosti a výhody obou těchto řešení.

Jedním z hlavních lákadel expozice firmy Schunk byla ukázka nového kolaborativního chapadla pro roboty EPG-C, které získalo hned po svém uvedení řadu ocenění. Chapadlo disponuje sofistikovanou konstrukcí, díky které je veškerá řídicí a výkonová elektronika umístěna uvnitř chapadla.

Firma Moravské přístroje prezentovala sadu nástrojů pro přesné strojové vidění, mezi nimiž nás zaujala digitální kamera DataCam, která poskytuje kvalitní obraz založený na přenosu čistých RAW dat s 16bitovou nebo 8bitovou dynamikou každého pixelu.

Firma Amtek zas prezentovala unikátní systém nejmenšího kamerového senzoru na světě. S označením CS50 při rozměrech pouhých 25,4 x 44,5 x 44,5 mm nabízí silný výkon pro řadu ověřovacích úloh v průmyslu.

Společnost Foxconn4Tech představila svůj systém pro optickou kontrolu kvality ve výrobě. Špičkové automatizační řešení využívá nejmodernější technologie, jako je precizní strojové vidění, umělá inteligence či hluboké učení a neuronové sítě.

Moderní verze populární elektrikářské "čokolády” – svorka Wago – umožňovala připojení vodičů do max. O 4 mm, nový typ, představený firmou WAGO, už zvládne vodiče i kabely typu "lanko" až do O 6 mm.

V expozici firmy Schmachtl byla poprvé v ČR představena novinka v podobě 7pinového konektoru z portfolia firmy Wieland. Jde o nejodolnější konektor gesis RST s nejvyšším stupněm krytí ve své kategorii.

Expozice Murrelektronik byla zaměřena na řešení budoucnosti. Nechyběly nové výrobky, např. spravovaný switch, kompaktní I/O moduly či inovativní řešení jako síťový zdroj Emparro67 Hybrid pro extrémní prostředí.       
 

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN