Datum zveřejnění: 
6. 4. 2018

Nová středočeská technologie může obcím ušetřit na čištění odpadních vod ročně v průměru desítky tisíc.
Zařízení díky mobilnímu kontejneru může sdílet více obcí najednou.
Zájem mají i v Arábii.

Ušetřit až desítky procent z nákladů na čištění odpadních vod může obcím a městům nová středočeská technologie. Vznikla ze společného výzkumu odborníků společnosti Amcon Europe z Chrášťan u Prahy a vědců strojní fakulty ČVUT. Společně vyvinuli speciální mobilní kontejner, který obsahuje veškerou technologii ke kvalitnímu odkalování odpadní vody a jejímu zpětnému navracení do přírody.
"Doposud se musely instalovat různé podpůrné technologie, stavět nezbytná zázemí, včetně třeba velkých budov u klasických typů čistíren a podobně. To nyní odpadá. Městům a obcím to ušetří okolo poloviny prvotní investice při stavbě nových čistíren a dále v provozu na spotřebě elektrické energie, chemikálií a údržbě ušetří v porovnání s jinými dostupnými technologiemi až šedesát procent ročních nákladů," upozorňuje konstruktér firmy Roman Ther.
V mobilním kontejneru se nachází technologie, pro odvodnění čištěného kalu, tedy konečná část procesu čistíren odpadních vod (ČOV).
"Obci tak stačí postavit vstupní sedimentační část čistírny s česlemi a síty na zachycení hrubých nečistot a aktivačními nádržemi pro proces čištění. Přebytečný kal pak odvodní kontejner, který má klasické rozměry, tedy je šest metrů dlouhý a dva a půl vysoký," podotkl šestatřicetiletý firemní konstruktér, který ve středočeském Amconu pracuje dva roky.
Přebytečný kal lze po odvodnění jednoduše přepravovat. Využít se dá jako hnojivo v zemědělství nebo končí v kompostárnách či jako půdní materiál při projektech obnovy narušené krajiny. Mobilní kontejner pro odvodnění kalu je podle Romana Thera ideální řešením pro čistírny odpadních vod (ČOV) v obcích od 500 do 50 000 obyvatel, ale třeba také pro průmyslové provozy, kde není prostor nebo finance na stavbu nového objektu kalového hospodářství.
"Největší výhodou může být pro vlastníky také skutečnost, že není třeba vyřizovat stavební povolení. Kontejner si navíc mohou půjčovat obce mezi sebou. Může jej i několik obcí sdílet, čímž opět ušetří peníze a čas na stavbu nového objektu kalového hospodářství," radí Ther.

Z Chrášťan až do Afriky

Chrášťanská společnost Amcon Europe je pobočkou japonské firmy Amcon Inc. Vznikla v roce 2011 a stala se evropským ústředím, ze kterého expanduje do dalších zemí kontinentu. Se třemi desítkami zaměstnanců má ale na starosti také arabské či africké země. Vyvinula a nabízí unikátní plně automatické samočisticí technologie na odvodnění kalu bez nároků na denní údržbu. V republice ji používají desítky subjektů, jen ve Středočeském kraji například v Rudné, Kunicích, ve Škvorci nebo v Rostoklatech.
Spolupráci Amconu s akademiky z ČVUT na vývoji přepravního kontejneru s patentovaným strojem uvnitř podpořilo dotací skrze takzvaný inovační voucher Středočeské inovační centrum. Další kolo podávání žádostí, kdy opět mohly na podobnou spolupráci s vědci žádat příspěvek malé a střední středočeské firmy, již skončilo. Inovační vouchery financuje ze svého rozpočtu Středočeský kraj a v novém kole bude rozděleno v následujících týdnech mezi žadatele na další zajímavé projekty v kraji téměř 2,3 milionu korun.
"Byla to naše první spolupráce s vědci a jsme s nimi i nadále v kontaktu. Začali jsme také pomáhat posluchačům posledních ročníků studia univerzity při tvorbě zadání diplomových prací, takže si studenti mohou ověřit své poznatky v praxi," poznamenal Roman Ther.
První kontejnery už Amcon instaloval ve Finsku, Švédsku a Norsku, zájem mají v Africe i Arábii. Středočeši už ale také o novince jednají s obcemi a podniky v České republice.      

Zdroj: 
5plus2