Datum zveřejnění: 
4. 4. 2018

Již osmnáctý ročník jarní konference společnosti eD system opět přivítal stovky návštěvníků, na které čekal nabitý celodenní program, desítky stánků výrobců, přednáška o nejnovějších trendech v oblasti robotiky a řada příležitostí vyzkoušet si virtuální realitu a další herní produkty.        

Distributor eD system uspořádal již osmnáctý ročník své partnerské konference eD Expo. Letošní setkání se konalo dne 27. 3. a několik stovek účastníků čekal celodenní odborný program s prezentacemi a výstavní sál se stánky více než 50 výrobců.

Program konference odstartoval marketingový ředitel společnosti eD system Daniel Vondráček a celým dnem (i večerem) účastníky provázela známá moderátorka Gábina Partyšová včetně živých vstupů od stánků výrobců.

Roboti naše domácnosti (zatím) neovládnou

Tématem letošního ročníku byla „Mise robot“ a hlavním řečníkem konference byl Matěj Hoffmann z Katedry kybernetiky ČVUT, který se specializuje na humanoidy, kolaborativní roboty a roboty s umělou kůží. Blíží se doba, kdy se roboti stanou součástí našeho každodenního života?

Inu, jak kde. Hofmann zdůraznil, že v předvídatelném světě – zejména v průmyslu – roboti fungují a excelují již řadu let. V posledních pěti letech je navíc vidět nárůst trendu kolaborativních robotů schopných přímé spolupráce s lidmi na některých typech pracovišť.

Hofmann uvedl, že v některých činnostech jsou šikovnější lidé a v jiných roboti, a proto je výhodné jejich aktivity kombinovat. Roboti jsou podle Hofmanna typicky slabší a pomalejší, ale na druhou stranu dokáží být strojově precizní a velmi bezpeční.

Pokud jde o trend servisních robotů v domácnostech, je už to podle Hofmanna komplikovanější. Na jednou stranu už nejde o takové „sci-fi“ jako před několika lety, ale technologie na druhou stranu ještě nedosahují potřebné úrovně.

Hlavním problémem je podle Hofmanna již zmíněný faktor předvídatelnosti. Typická domácnost představuje pro stroje naprosto nepředvídatelný svět a pro umělou inteligenci je zatím velkou výzvou v takovém prostředí správně reagovat. Hofmann proto tvrdí, že tam „zatím nejsme“. Zatím.

Noví koně ve stáji a prodejní rady

Distributor samozřejmě využil příležitosti, aby se pochlubil novinkami z vlastní stáje. Na stánku jeho značky Lynx byly kupříkladu k vidění nové model Lynx Challenger, které uvádějí na trh v březnu, a Lynx Grunex RGB Plus, které budou dostupné od dubna.

Návštěvníci si mohli prohlédnout také zakázková vestavěná PC, které Lynx vyrábí například pro společnost Fortuna.

Značka Xiaomi, jejíž modely eD system prezentoval již na loňském setkání, letos měla rozsáhlý stánek prezentující mnoho produktů z oblasti chytré domácnosti.

K vidění byly i chytré telefony značky Meizu nebo nabídka produktů značky Sharp, které se nedávno objevily v nabídce distributora. Velký stánek a svou vlastní dedikovanou místnost měl také Epson, který nabízel návštěvníkům osvěžující drinky a prohlídku nové projekční techniky.

Na stánku společnosti Optoma si návštěvníci mohli prohlédnout jednak odrazové plátno, které výrazně zvyšuje kontrast promítaného obrazu, ale i nový 4K UHD projektor pro domácí kino. Je vybavený funkcemi lens shift a HDR při velmi agresivní koncové ceně 33 tisíc korun.

Společnost Dicota na své stánku předvedla nejen brašny, u kterých lze velmi snadno vyměnit našroubované logo za vlastní branding bez požadavku na minimální počet objednaných kusů, ale také privátní folie, které eD system dodává snad ve všech potřebných rozměrech.

Novinkou v tzv. privacy filtrerech je ochrana v obou osách – displej se tedy ztmavuje nejen při vyšším úhlu pohledu zleva/zprava, ale i shora či zdola. Význam tohoto zboží poroste i s účinností nařízení o ochraně osobních údajů GDPR, která nastane 25. 5. letošního roku.

Pavel Macháček ze společnosti NetDirect, se kterou eD system spolupracuje na e-shopovém řešení, představil účastníkům na ranní přednášce možnosti propojení e-shopu FastCentrik s B2B portálem eD systemu. NetDirect zajistí propojení a partner si může navolit širokou škálu dalších parametrů podle vlastních potřeb.

Zaujal vás článek? Přehled nejzajímavějších zpráv jednou týdně získáte přihlášením k newsletteru zde.

Macháček také shrnul důležitost práce a komunikace se zákazníky, vyhodnocování jejich chování, využití sociálních sítí, cenových srovnávačů a dalších nástrojů, se kterými by dnes e-shopaři měli bez výjimky pracovat.

Budoucnost PC se skrývá v gamingu

Kromě výstavní části jsme samozřejmě nemohli nenavštívit alespoň část prezentací vendorů. Dušan Drobilík z Aceru například hovořil o klesajícím trendu trhu PC v ČR, ale současném růstu prodeje konvertibilních a ultratenkých modelů a samozřejmě také gamingu.

V herním segmentu je podle Drobilíka budoucnost a Acer v tomto ohledu nabízí dedikované značky Nitro a Predator. Nitro v současnosti například uvádí nový 15“ model a Predator má na druhý kvartál nachystaný notebook Predator Helios 500 s masivní výbavou včetně karty Geforce GTX 1070.

Acer se zaměřuje také na oblast tenkých notebooků a představil například novou verzi 14“ modelu Swift 7 s tloušťkou pod 0,9 cm nebo 14“ modelu Swift 5, který váží méně než 1 kg. Upgradu se dočkala také série klasických notebooků Aspire, která nově běží na 8. generaci procesorů Intel Core.

S tím, že budoucnost patří gamingu, samozřejmě souhlasí také Jan Pořízka, brand manager společnosti Nvidia. Ilustroval to silným nárůstem hráčů ve službě Steam nebo skutečností, že na populárním streamovacím portálu Twitch uživatelé denně zhlédnou 10 tisíc let (!) videa.

Pořízka dále s radostí konstatoval, že herní notebook dnes už nemusí být velký nebo těžký, a zdůraznil význam silné grafické karty na příkladu nejnovějších titulů ze sérií Tomb Raider, GTA nebo Witcher, které vyžadují až trojnásobný výkon než jejich předchůdci pro hraní na vysoké detaily při 60 fps.

Ve druhé části prezentace hovořil o softwaru GeForce Experience, který Nvidia dodává ke svým kartám a zaručuje díky ní vždy aktuální ovladače a optimalizace pro každou hru. Stranou nezůstaly ani nástroje Shadowplay, Ansel, Highlights a Freestyle pro pořizování a sdílení záznamů.

Novinky od Intelu a Microsoftu

Jaroslav Petráš z Intelu účastníkům představil výhody 8. generace procesorů Intel Core, která oproti předchozím pokolením neklade důraz na úspornost, nýbrž na výkon, a představuje proto největší výkonový mezigenerační skok v nedávné historii firmy.

Petráš samozřejmě zmínil nedávno uvedený chipset s integrovanou grafikou od AMD a také chystanou řadu mobilních procesorů Intel Core H, která bude disponovat až šestijádrovými modely s označením i9. Pro desktopy a jednosocketové servery pak Intel chystá novou řadu Xeon W.

Stranou nezůstal ani přehled výhod všestranné technologie Optane, kterou intel používá k rozšíření a urychlení pamětí nebo úložišť nebo z ní vyrábí vlastní SSD. V závěru prezentace pak Petráš zmínil také chystané novinky v řadě miniaturních PC Intel NUC včetně herního modelu Hades Canyon.

Velká očekávání budila budila softwarová prezentace Microsoftu, zejména kvůli chystaným Office 2019, ale Jan Hembera musel bohužel oznámit, že zatím nesmí ani naznačovat. Potvrdil pouze výhradní kompatibilitu s Windows 10 a dodal, že po uvedení sady přijde rychlý konec Office 2016.

Hembera naopak mohl otevřeně hovořit o chystaném jarním updatu Windows 10 s označením 1804, který má přinést lepší zabezpečení, snadnější synchronizaci práce napříč zařízeními díky funkci Timeline a také vyšší kontrolu nad nepopulárním odesíláním telemetrických dat.

Stranou nezůstal ani nedávno oznámený mód Windows 10 S, který po vzoru mobilních platforem umožní instalaci pouze prověřených aplikací z Windows Store objeví se v zařízeních určených pro segment vzdělávání. Na závěr Hembera zmínil výhody Windows 10 Pro v souvislosti s GDRP.

Konference po celou dobu nabízela zábavný doprovodný program. Nejeden výrobce na svém stánku nabízel možnost vyzkoušet si virtuální realitu a herní sestavy, zatímco ve foyer bez ustání kvílely motory simulátoru Formule 1. Na závěr přišla tradiční tombola a samozřejmě také večerní VIP party v indistruiálním stylu.

 

 

Autor: 
Jan Mazal, Matěj Čuchna
Zdroj: 
Channelworld.cz