Datum zveřejnění: 
3. 4. 2018

V Česku je podle ČVUT na tři tisíce mostů a mostků v havarijním stavu, jak bylo zjištěno po zřícení lávky v pražské Troji a po obnažení kauzy Libeňského mostu.
Další lávka doslova na spadnutí je v pražském Radotíně přes Berounku. Už šestnáct let. Letos byla "zmodernizována" o semafor. S ekologickým zdrojem ze slunce. Fouká-li, svítí zde červená znamenající vstup zakázán.
Pro trojském šoku dala radnice před vstupy na lávku v Radotíně ještě větší betonové bloky, takže se zde nevytočí ani maminky s kočárkem.
A osadila ji cedulemi, že lávka má nerovný povrch, že se musí po ní chodit jednotlivě, a teď nově i červeným semaforem napojeným na měřidlo větrů. Napájen je pokrokově ze solárního panelu.
Doslova se zde píše: "Zákaz vstupu na lávku při větší rychlosti větru signalizované červeným světlem." Co víme, tak to je u nás rarita.
Lávka je přitom velmi frekventovaná, zejména v létě, neboť zde vedou oblíbené cyklostezky.

Při větru vstup zakázán…

Člověk nemusí být ani inženýr a hned vidí, jak se konstrukce původně zavěšená na ocelových lanech nepřirozeně kroutí. Na první pohled z toho jde strach. Architektura snažící se o lehkou vzdušnou konstrukci vzala za své po povodních v roce 2002, radnice musela nechat lávku podepřít ocelovými vzpěrami zalitými do betonu.
Zarážející ale je, že ani šestnáct let od povodní nenašla Praha, respektive radnice dostatek vůle, aby postavila lávku novou, podobně jako v nedalekých Dobřichovicích, kde velká voda původní lávku sebrala úplně a za dva roky zde byla nová, mnohem bytelnější, spolufinancovaná z fondů EU. Loni se už rekonstruoval povrch. V Radotíně se zmohli po průšvihu v Troji jen na červený semafor.
Na mostařském portálu se o radotínské lávce píše, že je široká tři metry a dlouhá osmdesát metrů a byla postavena v roce 1995. Očividně se zde nevyplatily architektonické ambice, které převážily nad pevností.
"Projektanti byli vedeni snahou o co největší vzdušnost a co nejmenší hmotnost a zároveň o estetický účinek, aby přírodě co nejméně překážela," uvádí databáze mostů.
A tak je lávka už šestnáct let na spadnutí. V letech 2015–17 měla být realizována nová lávka, ale bohužel zůstalo jen u plánů. Radnice se však bojí, že se to jednou stane, a tak se zkrátka po trojské havárii kryje semaforem s měřákem a cedulkou zakazující při větrech vstup.
Lávka pro pěší v Radotíně přes Berounku zůstane v dubnu zavřená, objevilo se na webu Prahy 16.       
 

Autor: 
Jindřich Ginter
Zdroj: 
Právo