Datum zveřejnění: 
3. 4. 2018

Rakovník - Gymnázium spolupracuje se čtyřmi pražskými prestižními vědeckými institucemi

Ředitelka školy PhDr. Zdeňka Voráčková a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd České republiky RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc. podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci. Podobné partnerství ÚOCHB uzavřel s Univerzitou Karlovou, VŠCHT Praha a CEITEC MU. Rakovnické gymnázium je jediná, a tudíž pilotní střední škola v ČR, která má podepsanou smlouvu o spolupráci s tímto prestižním ústavem AV.
Cíle spolupráce citované z Memoranda: "Obě strany mají společný zájem na zahájení spolupráce v oblasti vzdělávání středoškolské mládeže s cílem prohloubit zájem studentů o studium přírodních věd, zejména chemie. Sdílejí proto odhodlání společně rozvíjet praxi v oblasti zajištění přednášek pro studenty vysoce kvalifikovanými vědeckými pracovníky (v prostorách gymnázia) a v zajištění exkurzí do laboratoří ÚOCHB."
Z hlediska spolupráce s akademickými organizacemi je rakovnické gymnázium zcela výjimečné. Unikátní partnerství se čtyřmi pražskými prestižními vědeckými institucemi – VŠCHT, FEL ČVUT, Přírodovědeckou fakultou UK a ÚOCHB AV ukazuje na kvalitu přírodovědného vzdělávání, kterého by nebylo možné dosáhnout bez dobře připravené a na vysoké úrovni organizované výuky chemie i dalších přírodních věd, které mají v regionu dlouholetou tradici.
Taková spolupráce především přináší zajímavý profit studentům v podobě ještě lepší přípravy ke studiu na vysokých školách a poznání akademického prostředí.
ÚOCHB AV je významnou veřejnou výzkumnou institucí v ČR v oblastech organické chemie, biochemie, chemie přírodních látek, bioorganické a medicinální chemie, analytické chemie, molekulární a chemické biologie, syntetické nanochemie, fyzikální chemie, výpočetní chemie, bioinformatiky a dalších oborech.       

Autor: 
KAMIL BŘEZINA
Zdroj: 
Rakovnický týden