Datum zveřejnění: 
29. 3. 2018

V prostorách ČVUT v Dejvicích vzniká pracoviště, zaměřené na fyzické i virtuální modelování Prahy a vývoj technologií a nástrojů pro takzvanou chytrou správu města. Novináře o tom včera informoval ředitel nové laboratoře, architekt a urbanista Michal Postránecký. Ve spolupráci s městskou firmou Operátor ICT by na pracovišti měl vzniknout virtuální model Prahy.

Nové pracoviště nese název Centrum města budoucnosti a je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRK) při ČVUT. V přízemí objektu CIIRK v ulici Jugoslávských partyzánů by postupně měl vznikat model Prahy, navázaný na data získávaná z různých zdrojů po celé metropoli.

Tato virtuální Praha poté může pomoci modelovat různé situace a problémy a spojit data z nejrůznějších oblastí. S pomocí rozšířené reality budou moci městští plánovači lépe vyhodnocovat dopady navrhovaných opatření a strategií.

Podle Postráneckého má laboratoř sloužit jako neutrální, apolitická a otevřená platforma pro všechny, kteří se chtějí zapojit do vývoje technologií pro chytrou správu měst. Ústav by podle něj měl být schopen získat dostatek peněz na svoje financování z jiných než veřejných zdrojů. Do fungování laboratoře by se měli co nejvíce zapojit i studenti, a to jak vysokých, tak středních škol.

Smart city podle Postráneckého znamená zejména nové možnosti pro analýzu chování lidí ve městech. V první řadě jde o práci s daty, jejich vizualizaci a propojení. V „chytrém městě“ budoucnosti může podle Postráneckého výměna informací fungovat decentralizovaně, z velké části automatizovaně a nezávisle na jenom vedení, ať už politickém nebo jiném. Problémy tak mohou být řešeny bez toho, aby narážely na politické a mocenské bloky.

Takzvaná „smart city" opatření mají využívat moderní technologie ke zlepšování života obyvatel a k efektivnějšímu řízení města. Praha loni představila koncepci smart city, o jejíž naplňování se má starat městská společnost Operátor ICT. Projekty se zatím omezují spíše na menší opatření, například chytré lavičky, koše či osvětlení. Některé z nich sklidily kritiku za příliš vysokou cenu. Pro toto volební období může firma na chytré projekty využít 600 milionů korun od magistrátu.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz