Datum zveřejnění: 
29. 3. 2018

 Vědec Ondřej Zbytek a zakladatelka mateřského centra Andílci Lenka Hájková se stali prvními držiteli Ceny britského velvyslance. Ocenění je určeno lidem, kteří se zasadili o rozvoj hodnot společných Česku i Británii. Chtěli jsme oslavit dobrovolnictví a nezištnou pomoc druhým, řekl při předání ocenění britský velvyslanec Nick Archer. Trofej pro vítěze, tvořená spojenými srdci, je dílem známé české architektky žijící v Británii Evy Jiřičné.

var spozice = []; if (im.displaySeznamAdvert() && isMobile.matches) { var div = document.getElementById('mobFullPerexBan'); var newDivId = 'mobFullPerexBan-'+1603786; div.id = newDivId; spozice[newDivId] = 'rectangle.mobil'; div.innerHTML = 'Reklama'; }

"Dobrovolnictví, charita, pomoc jiným lidem, podpora ostatních, rozmanitost, to všechno jsou hodnoty, které sdílí lidé v České republice i v Británii," řekl Archer. "Máme pocit, že tyto hodnoty jsou ohrožené, protože už je nemůžeme považovat za samozřejmé, jako tomu bylo v minulosti," dodal.

Archer společně s Jiřičnou předali cenu ve dvou kategoriích. Mladou osobností roku byl vyhlášen student Českého vysokého učení technického Ondřej Zbytek, který se věnuje popularizaci vědy. "Spíše než v tom být skvělý vědec, vidím svou cestu v propojování vědy a lidí, kteří se vědou tolik nezabývají. A já mám pocit, že jim ji dokážu přiblížit," řekl ČTK Zbytek.

[Ocenění za výjimečné příspěvky k prosazování společných česko-britských hodnot. Trofej pro vítěze, tvořená spojenými srdci, je dílem známé české architektky žijící v Británii Evy Jiřičné.] Druhé ocenění převzala zakladatelka centra Andílci Lenka Hájková. Centrum v Hrotovicích nedaleko Třebíče zprostředkovává různé volnočasové aktivity - například výuku angličtiny, kurzy jógy nebo psychologické poradenství. "Z malého centra, které mělo provoz dva dny v týdnu, se stalo velké komunitní centrum pro všechny generace," shrnula Hájková pro ČTK.

Ceny, které si oba laureáti odnesli, navrhla světově uznávaná architektka Jiřičná tak, aby odkazovaly na nezištnou pomoc druhým a zároveň symbolizovaly spojení Británie a Česka. Proto zvolila jako materiál sklo, které v ní vyvolává vzpomínku na rodnou zem, a nerezovou ocel, která je pro ni připomínkou průmyslové Británie.

Certifikáty za umístění mezi třemi nejlepšími dnes na britské ambasádě převzali také Natálie Nováková za práci se sociálně znevýhodněnými dětmi nebo Matěj Hošek nemocný autismem, který navrhl charitativní módní kolekci inspirovanou mapami hromadné dopravy. V kategorii nad 25 let byli oceněni Matěj Lejsal z centra péče pro seniory Sue Ryder a Dita Přikrylová za projekt Czechitas, který vzdělává ženy v oblasti IT.

Zdroj: 
ceskenoviny.cz