Datum zveřejnění: 
27. 3. 2018

Příchod jara se v poslední dekádě nese v duchu oslav největšího studentského festivalu – Majálesu. I v Praze mezi sebou měsíc před hudebním festivalem tradičně bojovalo pět největších vysokých škol v rámci studentského měsíce o titul Krále a Královny Majálesu (dříve Krále a Miss Majálesu, pozn. red.). Letos se ale vše mění. Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT) se rozhodly založit vlastní festival. Liší se totiž jejich představa studentských oslav jara. Akce je plánovaná na 2. května.

Pod taktovkou studentských spolků z Kampusu Dejvice, kde se akce uskuteční, vznikl Lesamáj. Na přípravě tohoto studentského veselí se podílejí mimo jiné spolky jako UNI-ART, ŠTUK (Študácký klub fakulty stavební), Erasmus Student Network či Board of European Students of Technology a studentské senáty. „I my v UNI-ARTu sdílíme názor, že bylo na čase vrátit Majáles zpátky nám, studentům, v podobě, jaká mu náleží, a proto si velmi ceníme toho, že se naši spolužáci odvážně pustili do organizace akce takového formátu,“ říká člen spolku Aleš.

Festival se v duchu studentské sounáležitosti a spolupráce zaměří více na tvořivost. Účastníci se tak mohou těšit na improvizační a divadelní představení, autorská čtení, workshopy, soutěže nebo slam poetry. Chybět nebude ani hudební doprovod, kapely jako je Kryštof ovšem nečekejte. Organizátoři říkají, že Lesamáj není hudební festival, ale festival studenstva. Na akci tak zahrají kapely jako Holden, Brass Avenue či Nero Scartch.

Volit se budou Veličenstva

Studenti se samozřejmě dočkají i tradiční volby májového Veličenstva. Kandidáti na jeho či její Veličenstvo budou soutěžit v různých disciplínách, ve kterých jim může pomáhat jejich královská družina. Čím různorodější družina bude, tím lépe – úkoly budou pestré, otestují důvtip, vkus, um i zdatnost.

Zmíněné vysoké školy svým chováním vyjadřují nesouhlas s východisky a průběhem Pražského Majálesu. „Nechceme Pražský Majáles sabotovat a opravdu si nemyslím, že si konkurujeme. Akce nám už ale nevyhovovala a přijde nám, že je zaměřená na jinou sortu lidí, než jsme ve výsledku my,“ vysvětluje Kateřina Bednářová, hlavní organizátorka Lesamáje. Ti se chtějí odklonit od studených festivalových konstrukcí. Místo party stanů tak budou v prostorách festivalu látkové šapitó, zmizí i bannery s reklamou. Organizátoři se nechali inspirovat Univerzitou Karlovou, která má vlastní Studentský Majáles už od roku 2013.

Pro Pražský Majáles se téměř nic nemění

Odchod z Pražského Majálesu podpořili i rektor VŠCHT Karel Melzoch a současní i bývalí rektoři ČVUTu Vojtěch Petráček a Petr Konvalinka. „Majáles je skvělá obrovská akce, plná koncertů a zábavy. Avšak my jsme měli pocit, že to přestává mít toho studentského ducha. Většina lidí, co přišla na Pražský Majáles, nevěděla o královských párech, volbách, ani o tom, že by mohli podpořit svoji univerzitu v Majálesovém průvodu. Takže Pražský Majáles se stal spíš velkým festivalem než oslavou studentů, což se teď u nás na kampusu změní,“ vítá odchod své školy Katrin Neubauerová, loňská královna za VŠCHT. A dodává, že Lesamáj bude typicky studentsky lowcostová akce.

S vedením Pražského Majálesu své rozhodnutí organizátoři Lesamáje konzultovali. „Nabízeli jsem jim, že i přesto se samozřejmě mohou prezentovat v rámci Pražského Majálesu, ale oni se rozhodli zaměřit výhradně na vlastní akci s tím, že skloubit obě akce by bylo těžko proveditelné,“ říkají organizátoři Pražského Majálesu. Odchod dvou škol průběh majálesového měsíce nijak zásadně neovlivní. Jediné, v čem proběhnou změny, bude volba Krále a Královny. Klesne počet kandidátů v každé kategorii z pěti na tři, s čímž už organizátoři mají zkušenosti z projektu Princ a Princezna Majálesu (obdoba pro střední školy a gymnázia, pozn. red.). Neobávají se ale poklesu zájmu o akci. „Jsme přesvědčeni, že každý, kdo má rád studentské veselí a dobrou muziku, si k nám cestu najde,“ dodává Pavla Hlaváčková z majálesového týmu.

Autor: 
Lucie Samcová
Zdroj: 
ilist.cz