Datum zveřejnění: 
26. 3. 2018

Letošní ročník studentské architektonické soutěže Central Group zná vítěze. Nejvíce porotu zaujaly projekty dvou pražských staveb: nájemního domovního bloku v bývalé industriální čtvrti Karlín a návrh bytového domu v Břevnově.

Václav Ulč zabodoval s projektem Bydlení Břevnov na krásném místě u zdi Břevnovského kláštera - obsadil první místo v kategorii Praktické a efektivní bydlení. V ní se vedle výtvarné a grafické úrovně návrhu a architektonickourbanistického řešení hodnotí hlavně účelnost.
Vítězi druhé kategorie - Kreativní a inovativní bydlení - se stali Anna Svobodová a Ondřej Blaha s projektem Domovní blok Karlín, který vytváří spojení mezi dvěma světy - železničním a obytným. Kritériem v této oblasti byla především originalita návrhu.
"Je vidět, že současní studenti jsou v určitých kleštích, protože na jedné straně po nich chceme, aby navrhli dům, ve kterém se dá bydlet. A na straně druhé chceme, aby se více odvázali a aby nedělali jen něco konvenčního, ale vymysleli něco originálního," podotkl předseda poroty, historik architektury Zdeněk Lukeš. Vedle něho v porotě zasedli například Adam Gebrian, David Vávra nebo Ondřej Chybík. Právě u posledního ze jmenovaných architektů získali tři ze studentů možnost stáže.
Porotu překvapil i rozdílný přístup při zpracování soutěžních návrhů. "Zaujaly mě zejména ty projekty, které se zabývaly nějakým komplexním problémem a ten problém pojmenovaly. Je vidět, že si studenti uvědomují, že životní či profesní realita není vůbec snadná. Vědí, že se musejí vyrovnat s řadou různých kompromisů," uvedl architekt Adam Gebrian.
Soutěž pro mladé talenty pořádá již tradičně největší tuzemský developer Central Group. V letošním 10. ročníku se hodnotilo celkem 47 návrhů. Vítěz každé z kategorií získal odměnu 100 000 Kč, studenti na druhých místech 50 000 Kč a třetí místa 25 000 Kč. Stáž v ateliéru předního českého architekta Josefa Pleskota získali vítězové obou kategorií a jako zvláštní cenu Sdružení pro architekturu a rozvoj další účastník, kterého si Josef Pleskot sám vybral.
Vyhlášení cen proběhlo v pražském Centru architektury a městského plánování CAMP za účasti majitele Central Group Dušana Kunovského. "V soutěži jde hlavně o to, aby se mladí architekti naučili prosadit a získali kontakty," uvedl.      

Autor: 
Kamila Jušková
Zdroj: 
Týden