Datum zveřejnění: 
23. 3. 2018

Rozpor, zda bourat, anebo nebourat terasu u Domu bytové kultury (DBK) ležící u výstupu ze stanice metra Budějovická, stále trvá. Nezávislý autorizovaný statik Marek Lukáš a vedoucí katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT František Wald potvrdili, že terasa není v havarijním stavu a vyhovuje stavebním normám, a pasáž pod terasou tak může být okamžitě zprůchodněna.
Tímto místem denně projde 90.000 lidí a dotýká se to i 45 podnikatelů a firem, které zaslali primátorce výzvu, aby ve věci zjednala pořádek. "Praha má jednoznačné posudky a rozhodnutí, že k ohrožení zdraví a života může dojít a že pevnost konstrukce je korozí natolik narušená, že jediným řešením je odstranění terasy. Na tom nic nezmění ani alternativní vyjádření, kterými se ohání DBK," uvedl pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO).
Upozornil také, že od roku 1974, kdy terasa vznikla, se o ni nikdo nestaral a vlastně se ani nevědělo, komu patří. Teprve v roce 2013 bylo nařízením ÚMČ Praha 4 rozhodnuto, že stavba patří Praze. Byl vypracován projekt, ale DBK nesouhlasil, i když byl upravován dle jeho požadavků.
V lednu 2017 nařídil statik další zvýšení počtu stojek i uzavření schodiště pro veřejnost a povolil použití terasy na 12 měsíců, tj. do 18. 1. 2018. Již tehdy se mohla terasa opravovat, ale bránil tomu nesouhlas DBK. Projekt musel být opětovně přepracován podle jeho požadavků. Až 19. 12. 2017 dostalo město od DBK písemný souhlas s projektovou dokumentací.
"DBK začal požadovat úhradu za zábory na jeho pozemcích a ušlý zisk, který ani nevyčíslil, takže de facto DBK souhlas vydal i nevydal. Že takový souhlas je neplatný, potvrdil speciální stavební úřad Odboru dopravních agend MHMP," řekl Procházka. V polovině ledna letošního roku (18. 1.) při místním šetření statik konstatoval, že hrozí zřícení terasy. Proto oddělení speciálního stavebního úřadu nechalo stavbu oplotit a instalovat cedule UZAVŘENO – HROZÍ ZŘÍCENÍ. "Rozhodnutí statika musí město respektovat. Nikdo si nevezme na triko, že se někomu něco stane. Nikdo z nás se nenechá zavřít jen proto, že DBK argumentuje ušlým ziskem." Spor pokračuje, ale ve své podstatě musí být stavba do tří měsíců odstraněna.
Procházka vyjádřil naději, že vše bude hotové za půl roku a prostor bude předán znovu do užívání široké veřejnosti.      

Zdroj: 
Naše Praha 4