Datum zveřejnění: 
22. 3. 2018

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Problém s vodou má čím dál víc zemí. První metropolí, kde by ještě letos mohla dojít, je Kapské Město v Jihoafrické republice. Už třetí rok je tam výjimečné sucho. Odborníky na celé planetě tak zaměstnává úkol, jak dostatek vody zajistit.
Odvážné plány má třeba Čína. Je připravena přivádět vodu ze stovky kilometrů vzdálených míst.

Barbora ŠÁMALOVÁ, zpravodajka ČT, Čína
Čína mimo jiné zvažuje čerpání vody z jezera Bajkal na ruské Sibiři. Znamenalo by to vybudovat potrubí dlouhé tisíc kilometrů, které by přivedlo vodu do vyprahlé severozápadní části země.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Na historickém minimu jsou přírodní rezervy vody na Blízkém východě. A ukazuje se, že ani izraelský vodní zázrak na to už nestačí.

Jakub STADLER, zpravodaj ČT, Izrael
Univerzální řešení zatím neodhalil ani světový lídr ve vodním hospodářství Izrael. Dvě třetiny své žízně sice hasí odsolováním mořské vody, recykluje 90 procent odpadních vod a radikálně zefektivnil zemědělské zavlažování. Jenže pátý rok sucha na Blízkém východě ho nutí hledat dál. Nejspíš v novém kampani za snížení osobní spotřeby svých obyvatel.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Do boje o vodu se pustili taky čeští vědci. Pracují na technologii, která má umožnit získávat vodu z pouštního vzduchu za pomoci solární energie. Speciální kontejner chtějí
už za dva roky představit na světové výstavě v Dubaji.

Tomáš MATUŠKA, výzkumného týmu Energetické systémy budov, ČVUT UCEEB
Pro tu poušť my navrhujeme jednotku, která dokáže v průměru za den získat 100 litrů vody. Je to určené pro nějakou oázu, nějaká napajedla, případně pro lidskou spotřebu.      

Zdroj: 
ČT 1