Datum zveřejnění: 
19. 3. 2018


Minulý týden byly v budově bývalého Federálního shromáždění v Praze předány jubilejní pětadvacáté ceny Olověný Dušan. Jako nejlepší architektonický počin odborná porota ocenila projekt Památníku tří odbojů studenta Walberta Schmirlera z ateliéru Hradečný, který řešil přeměnu statku rodiny Mašínů na památník. Olověného Dušana v kategorii design získala Lucie Koudelková z ateliéru Jaroš & Gonzalez za variabilní policový systém.

Soutěž Olověný Dušan byla založena v roce 1993 a jejím cílem je přispět k hodnocení výuky na Fakultě architektury ČVUT, a to prostřednictvím nezávislého, vnějšího pohledu. Porota se totiž skládá z osobností, které momentálně na fakultě nepůsobí. 

Soutěže se účastní automaticky každý řádný student, který odevzdá a vystaví svůj semestrální projekt. Výjimku tvoří projekty diplomní a práce prvních ročníků.

Mezi více než tisícovkou studentů oborů Architektura a urbanismus a Krajinářská architektura pak porota vybere několik nominovaných a následně i vítěze. Obdobně volí vítězný projekt i mezi studenty oboru Průmyslový design.

Kromě nejlepších projektů porota vybírá i vítězný architektonický ateliér, a to mezi čtyřicítkou řádných studií, která na fakultě působí. V kategorii design se pak volí mezi ateliéry čtyřmi. 

Jako jednoznačný vítěz v oboru architektura byl zvolen ateliér Michala Kuzemenského. Podle poroty na něm nebylo co kritizovat, byla cítit práce se studenty a dotaženost všech projektů.

Vítězem v oboru průmyslový design se už poněkolikáté v řadě stal ateliér Jaroš & Gonzales, u něhož porota ocenila práci s detailem, materiály a dotaženost jednotlivých projektů.

Olověnou sošku za celoživotní zásluhy, a to nejen za výuku ve škole získala přední česká architektka a emeritní profesorka Fakulty architektury Alena Šrámková.

Autor: 
Petra Jansová
Zdroj: 
magazin.aktualne.cz