Datum zveřejnění: 
19. 3. 2018

Mazutka demolici neunikla, o víkendu se do unikátní technické památky ze 60. let zakously lžíce bagrů. Jde o další pozoruhodný industriální monument, který mizí z ulic metropole.

KARLÍN Úporný boj o záchranu stavby kotelny přezdívané Mazutka ochránci architektury prohráli. Na uvolněné ploše má vyrůst stavební projekt Nová Invalidovna, o jehož odkup má zájem společnost Finep.
"Společnost Finep a Pražská teplárenská elegantní stavbu bruselského stylu právě srovnali se zemí. Jednali jsme s majiteli, náměstkyní primátorky Petrou Kolínskou, radním pro kulturu Janem Wolfem, vedením ministerstva kultury. Stačil však statický posudek zaplacený majitelem a přes veškeré architektonické kvality je po stavbě," povzdechl si Martin Benda z občanské iniciativy Mazutka žije, usilující o záchranu památky. Aktivisté budou chtít alespoň vidět posudek, na základě kterého stavba padla. To však bývalé kotelně již v ničem nepomůže.
Argumenty zástupců Nové Invalidovny lze shrnout konstatováním: Museli jsme to udělat, jde o bezpečnost lidí. "Plníme pouze nařízení Stavebního úřadu městské části Praha 8, které přišlo v důsledku havarijního stavu budovy. Ta hrozila zřícením a bezprostředně ohrožovala životy lidí i zvířat," uvedl Zdeněk Soudný, mluvčí projektu Nová Invalidovna. Zástupci radnice Prahy 8 se vyjádřili, že rozhodnutí o demolici nemohli nijak ovlivnit. "Stavební úřad Prahy 8 je na politicích zcela nezávislý. Nemá povinnost s námi konzultovat své kroky ani žádat svolení samosprávy. O svých krocích vůči Mazutce nás nijak neinformoval," řekl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus.
Společnosti Finep se podle jejího prohlášení víkendový bourací zákrok na Invalidovně netýká. "Nejsme vlastníci tohoto objektu ani tohoto projektu," uvedl mluvčí Finep David Jirušek

Místostarosta si přeje repliku

Víkendový likvidační zákrok ve stylu Bestia triumphans, jak o překotném bourání psal na začátku 20. století Vilém Mrštík, se nelíbil ani představitelům radnice "osmičky". "Přiznám se, že jsem zklamán. Do poslední chvíle jsem věřil tomu, že investor pochopí historický význam této stavby. Že neudělá stejnou chybu jako investor projektu Rustonka," komentoval zákrok Petr Vilgus. Ten podle svých slov věřil, že majitel Mazutky vezme stavbu jako příležitost vybudovat originální projekt se zachováním industriálního ducha místa. "Zřejmě mnozí čeští developeři plně nepochopili, že projekty kombinující historii se současností mohou být nejen ohleduplné k historickým stavbám, ale i komerčně zajímavější než bezduché novostavby," zdůraznil Petr Vilgus. Ten by si podle svého vyjádření přál, aby vznikla replika stavby. "Mělo by se tak stát s předem jasným účelem na místě, které by nestálo v cestě jiným komerčním zájmům," řekl Petr Vilgus. O záchranu kotelny, postavené v letech 1964 až 1966 jako součást sídliště Invalidovna, bojovala iniciativa Mazutka žije stejně jako Klub Za starou Prahu řadu měsíců. "Mazutka patří mezi ojedinělé příklady industriální stavby s organicky pojatou lanovou střechou tvořenou betonovou skořepinou nad pravidelným šestiúhelným půdorysem," vysvětlil její význam Richard Biegel, místopředseda Klubu Za starou Prahu. Od dubna 2017 občanské iniciativy usilovaly o to, aby ministerstvo kultury objekt prohlásilo za kulturní památku. To se nestalo.
"Uspořádali jsme několik odborných debat a sousedských setkání, udělali výstavu, na letošní duben plánovali s Fakultou architektury ČVUT v Praze studentský workshop," vypočítal některé akce v souvislosti s kampaní za záchranu budovy Martin Benda.
Developer pro své záměry získal i kladné stanovisko památkářů pražského magistrátu. Na rozdíl od stanoviska Národního památkového ústavu. "Shodujeme se s názorem Národního památkového ústavu, který doporučil zachování stavby," namítali marně představitelé Klubu Za starou Prahu. Zastánci kotelny navrhovali, aby nově sloužila jako kulturní centrum, skautská klubovna nebo kostel.
Mazutka fungovala do 90. let, poté ji provozovatel adaptoval na plynovou výtopnu. Tomuto účelu sloužila do roku 2004, kdy se sídliště Invalidovna napojilo na centrální zdroj tepla na energetické lince Praha–Mělník.

Konec starých časů

Stavební artefakty z 20. století to nejen na "osmičce" nemají jednoduché. Stejný osud jako Mazutku čeká velmi pravděpodobně i brutalistní komplex Transgazu na Vinohradech. Ani ten se prohlášení za památku nedočkal.
V Praze 8 je zkázou ohrožen pozoruhodný Palác Svět, který jeho majitel 20 let zanedbává a stavba chátrá. Developeři před čtyřmi roky strhli kotelnu, poslední pozůstatek Rustonky, kdysi proslulé strojírny. Do staré hrabalovské Libně se demoliční čety nejvýrazněji zakously v 70. a 80. letech minulého století. Asanace citelně zasáhla jádro staré Libně. Tu dnes symbolizuje například proslulý Plynojem anebo budova v areálu někdejšího libeňského dolního nádraží.       
 

Autor: 
Jan Bohata
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes