Datum zveřejnění: 
19. 3. 2018

Zvyšování energetické samostatnosti domácností je jedním z trendů současnosti. K největším změnám přitom dochází v oblasti bydlení a dopravy.
Pokud někdo vážně uvažuje o výhodách automobilů poháněných elektřinou, nutně musí narazit i na některé silně omezující faktory – totiž na dlouhé nabíjení a nemožnost využití elektromobilu pro delší jízdy.
Pokrok techniky se však projevuje i v této oblasti, včetně zlepšování podmínek nabíjení. Své k tomu plánují říct i české firmy. Například plzeňská firma Energy Cloud plánuje ještě letos uvést na trh novou rychlodobíječku, která by dobíjení z dosavadních pěti šesti hodin zkrátila na jednu.

NOVÁ ÉRA PŘICHÁZÍ

Společnost se však primárně specializuje na vývoj domácích baterií, pomocí kterých lze uchovávat energii získanou ze slunečních panelů.
Tu potom lze využívat namísto elektřiny ze sítě, čímž se podstatně snižují náklady na energie. "Efektivní využívání sluneční energie nejen v domácnosti, ale také v dopravě, je cestou k úplné nezávislostí na fosilním palivu. Zájemci si mohou pořídit baterii, jakou potřebují, tedy takovou, která kapacitně odpovídá konkrétním potřebám," říká Tomáš Jelínek (na fotografii), majitel společnosti. Ačkoliv se počáteční náklady mohou zdát vysoké, zájemci o baterie mohou žádat o dotaci na "zelené" bydlení, která pokryje přibližně padesát procent ceny. Ta se pohybuje kolem třiset tisíc korun.
Na vývoji se podílejí také studenti Českého vysokého učení technického. "Díky jedenáctimilionové dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu pokračujeme ve zdokonalování této novinky," říká Tomáš Jelínek.

BLAHODÁRNÉ SLUNCE

Rychlonabíječky zkracující čas k dobití budou určeny především domácnostem.
Řešení však lze najít i pro podniky nebo instituce, které využívají elektromobily pro přepravu ve městech – tedy na krátkou vzdálenost – a mohou tím zefektivnit provoz používaných aut. Jejich používáním mohou řidiči využívat opravdu čistou energii, pocházející přímo ze slunce.
Cena se zájmem očekávané plzeňské novinky ještě není stanovena.       

Zdroj: 
Brněnský deník