Datum zveřejnění: 
19. 3. 2018

Studenti pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a Českého vysokého učení technického (ČVUT) letos uspořádají vlastní studentskou oslavu s názvem Lesamáj. Konat se bude 2. května v dejvickém kampusu. Akce se bude moci zdarma zúčastnit kdokoli a má být alternativou majálesu, který se koná v Letňanech a který je podle studentů příliš komerční. ČTK to dnes sdělil Michal Janovský z oddělení komunikace VŠCHT.

Lesamáj aneb technický dejvický majáles bude podle organizátorů festivalem v duchu studentské spolupráce a sounáležitosti, kdy prostředí Kampusu Dejvice místo studených festivalových konstrukcí zpříjemní atmosféra studentské tvořivosti. Na programu jsou nejen hudební vystoupení, ale i volba májového veličenstva, divadelní a improvizační představení, autorská čtení, workshopy, soutěže a další aktivity v režii studentských organizací a spolků.

Podnětem pro zorganizování Lesamáje byl nedávný krok Univerzity Karlovy, která majáles také slavila po svém. Loni se tak v Praze na přelomu dubna a května uskutečnily dvě studentské slavnosti. Jedna z nich se konala v Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy, a na přilehlém Ovocném trhu v centru Prahy a zahájili ji rektoři pražských vysokých škol. Druhý majáles se nezávisle na prvním konal v Letňanech, kam museli návštěvníci mít vstupenky.

Právě letňanskému majálesu studenti VŠCHT a ČVUT vyčítají komerční přístup, studenou atmosféru a celkový odklon od studentských principů. To podle nich byly i důvody, proč se rozhodli uspořádat vlastní majáles.

"Lesamáje se stoprocentně zúčastní akademické obce z VŠCHT, ČVUT, Katolické fakulty UK a Ústavu organické chemie a biochemie AV. Zváni jsou ale všichni, kdo mají chuť oslavit náš svátek způsobem, jakým si žádá tradice," uvedla hlavní organizátorka Kateřina Bednářová. Vítáni podle ní budou i středoškoláci a obyvatelé Prahy 6 a okolí.

Zdroj: 
ČTK