Datum zveřejnění: 
17. 3. 2018

Budovu výtopny „Mazutka" na sídlišti Invalidovna začaly v sobotu dopoledne bourat těžké stroje. Stavba postavená v bruselském stylu, kterou navrhli v šedesátých letech architekt Jan Zelený a statik František Bäumelt, byla už delší dobu opuštěná a chátrala. Občanské iniciativy bojovaly o její záchranu a navrhovaly pro ni nové využití.

Proti demolici vystupovala především iniciativa Mazutka žije. Na duben plánovala několikadenní workshop pro studenty vyšších ročníků Fakulty architektury ČVUT v Praze. Cílem bylo prověřit budoucí využití unikátního industriálního objektu. Návrhů už dřív bylo několik.

„Měli jsme pro ni hned několik scénářů – skautská klubovna, výtvarná dílna nebo – což si údajně přál i její autor, zesnulý architekt Jan Zelený – kostel. Nevadila by nám ale v zásadě jakákoli funkce, šlo nám především o zachování a citlivou konverzi stavby,“ sdělil Petr Zeman, zástupce spolku Prázdné domy, členské organizace iniciativy Mazutka žije.

Provoz mazutové výtopny byl ukončen na začátku tohoto století poté, co bylo sídliště Invalidovna napojeno na teplovod mělnické elektrárny. Od té doby objekt chátral. Na ministerstvo kultury byl podán návrh na prohlášení výtopny památkou. Za zachování výtopny se postavil i například Klub Za starou Prahu a Národní památkový ústav.

Osud stavby byl zpečetěn minulý měsíc, kdy ministerstvo rozhodlo, že stavba není kulturní památkou. Podle rozhodnutí úředníků měla konstrukční vady a byla v havarijním stavu. Nepomohlo ani to, že organicky pojatá lanová střechy byla tvořena betonovou skořepinou, což přispívalo k unikátnosti stavby.

Původním vlastníkem výtopny byla společnost Pražská teplárenská, která pro ni neměla žádné využití. Současným vlastníkem je společnost Nová Invalidovna. Ta k sobotní demolici přistoupila na základě nařízení stavebního úřadu Prahy 8 reagujícího na havarijní stav budovy.

„Sotva jsme si stačili vyžádat statický posudek, který si pro Ministerstvo kultury České republiky objednal vlastník, na Mazutku dnes ráno najel demoliční bagr. Primitivismus (opět) vítězí,“ napsala v sobotu na svůj facebookový profil iniciativa Mazutka žije.

 

Zdroj: 
prazskypatriot.cz