Datum zveřejnění: 
16. 3. 2018

Téměř tři stovky středních a vysokých škol napříč celou republikou ve čtvrtek stávkovaly pod hashtagem VyjdiVen. Cílem stávky organizované za podpory DAMU, do jejíž organizace se zapojilo také kladenské gymnázium a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT sídlící na v Kladně na Sítné, bylo vyzvat ústavní představitele České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.
Na dvoře kladenského gymnázia se sešly stovky studentů, aby vyjádřily svůj nesouhlas se současnou situací. Zprvu se sice mělo jednat jen a pouze o studenty gymnázia, nakonec však dorazili také studenti ze Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie Kladno, Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Kladno a dalších škol. Ti si nejprve z úst hlavní organizátorky akce Emy Kratochvílové vyslechli krátký proslov, společně si zazpívali studentskou a státní hymnu a nakonec se mohli podepsat pod samotnou výzvu.
Ta pojednává o třech základních bodech. První vyzývá prezidenta České republiky, aby plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Druhý bod požaduje, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky. Třetí, a poslední, bod se pak požaduje, aby senátoři důrazně vystoupili proti nedodržování ústavních zvyklostí.
Pod výzvu se jen na kladenském gymnáziu podepsalo celkem 287 osob.
"Myslím si, že to, co se v poslední době děje na naší politické scéně, je už za hranicemi demokracie.
Myslím tím například situaci, kdy pan prezident při inauguračním proslovu zaútočil na veřejnoprávní media," uvedla hlavní organizátorka akce a studentka druhého ročníku na kladenském gymnáziu Ema Kratochvílová. "Nesprávné mi přijde také to, že máme premiéra v demisi, který je trestně stíhaný. Nakonec v parlamentu máme ještě pravicovou extremistickou stranu, která šíří lživé informace," doplnila Kratochvílová.
Zároveň ale zdůraznila, že nejednalo o reakci na výsledky nedávných prezidentských voleb.
Akce skutečně vzbudila u studentů napříč Kladnem obrovský zájem. "Čekala jsem, že bude úspěch, když se zúčastní stovka studentů. Nakonec nás však bylo mnohem více. Potěšilo mě, že se kromě naší školy připojili i studenti z dalších škol," dodala organizátorka, podle které se uvidí, jaký bude mít stávka dopad.
Podle toho se následně ukáže, jestli svůj nesouhlas budou muset studenti vyjádřit znovu.       

Autor: 
JAN BRABEC
Zdroj: 
Kladenský deník