Datum zveřejnění: 
16. 3. 2018

Spojnice obchodního centra DBK a stanice metra Budějovická je podle vedení Prahy nebezpečná. Chce ji proto odstranit * Společnost DBK nadále usiluje o její rekonstrukci

Politici i úředníci z magistrátu zpochybňují nové posudky ke stavu terasy, která zastřešuje pasáž mezi obchodním centrem DBK a jižním vestibulem stanice metra Budějovická. Právě firma DBK, které obchodní komplex patří, si nechala po lednovém uzavření terasy i pasáže vypracovat stavebně technický průzkum a statický posudek. "Pasáž pod terasou může být okamžitě zprůchodněna, protože konstrukce i přes místy postupující korozi vyhovuje stavebním normám. Také terasa je plně funkční a její uzavření bylo zbytečné," konstatoval autor posudku Marek Lukáš.

PRAHA TRVÁ NA BOURÁNÍ TERASY

Představitelé města, které je od roku 2013 vlastníkem terasy, mají ale k analýze provedené ultrazvukem výhrady. "Posudky, jimiž se ohání DBK, se zabývají pouze statickou částí problému, nikoli nedostatečným odvodem vody z terasy, který je hlavní příčinou koroze. Neřeší ani tristní stav šroubových spojů nosné konstrukce," zdůraznil radní pro městský majetek Karel Grabein Procházka (ANO) a dodal, že frekventovanou pasáž, kterou využívaly desítky tisíc lidí denně, uzavřel kvůli havarijnímu stavu speciální stavební úřad magistrátu, který nespadá pod pražskou samosprávu, ale pod státní správu. "Rozhodnutí vycházelo z dlouhodobého sledování a z posudků, které ukázaly, že pevnost konstrukce je natolik narušená, že jediným řešením je odstranění terasy," vysvětlil radní Procházka důvod, proč chce město střechu pasáže zbourat.
Společnost DBK označuje rozhodnutí o uzavírce stavby na Budějovické za účelové. "Město se v jednu chvíli rozhodlo pro demolici a ten plán chce dotáhnout i navzdory názoru odborníků. My usilujeme o zachování terasy a pasáže, respektive o jejich rekonstrukci, nejen kvůli pohodlnému přístupu k našemu centru. Především ale proto, že je terasa s centrem konstrukčně propojená – výběžky z terasy zasahují pět metrů do hloubi obchoďáku. Nikdo neví, co se stane jejich odstraněním," varoval šéf představenstva DBK Miroslav Velfl. Podle města by ale mohla terasa v případě zřícení ohrozit statiku obchodního centra.

POSUDKY ZPOCHYBŇUJÍ DEMOLICI

Vlastník obchodního domu také nechal Lukášův statický posudek i starší dokumenty k objektu prověřit znaleckým ústavem ČVUT. Profesor František Wald dospěl k předběžnému závěru, že "terasu je možné zachovat a po provedení vcelku drobných úprav a celkového ošetření může sloužit dalších minimálně 40–50 let".
Wald rovněž konstatoval, že "jednotlivé dokumenty k dílu nejsou ve vzájemné shodě a jejich úroveň je značně rozdílná". Kriticky se vyjádřil i k lednové prohlídce, která vedla k zavření pasáže. "Řekli si, že ta povrchová koroze nevypadá pěkně a podle toho rozhodli. Bylo to amatérské," domnívá se Wald.       

Autor: 
JAN PROKEŠ
Zdroj: 
Pražský deník