Datum zveřejnění: 
16. 3. 2018

Až v říjnu bude zprůchodněna pasáž u stanice metra C Budějovická. Tehdy skončí práce související s demolicí terasy u DBK. Oznámil to magistrát. Odborníci to vidí jako zbrklé, lávka je dle nich v pořádku.

Samé klacky pod nohy hází Pražanům vedení hlavního města v čele s primátorskou Adrianou Krnáčovou (ANO). Vedle rozkopaných ulic a dopravních uzavírek omezuje už i pěší. Magistrát totiž kvůli údajnému havarijnímu stavu nechal v lednu zavřít pasáž propojující stanici Budějovická s ulicí Antala Staška, kde je poliklinika a Úřad městské části Praha 4, a v dubnu ji hodlá zbourat. Ke kroku přistoupil poté, co se loni koncem roku zřítila Trojská lávka. Nezávislí experti však demolici pokládají za zbrklé a hysterické řešení.

Stačí drobné opravy

„Nosná konstrukce objektu terasy není v havarijním stavu a v žádném případě ji není nutné zbourat. I přes místy postupující korozi opravdu stále ještě vyhovuje stavebním normám,“ uvedl nezávislý autorizovaný statik Marek Lukáš. Dle vedoucího katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT Františka Walda stačily drobné opravy. „Terasa je, podle těch posudků, v pořádku. Je jenom hodně zanedbaná a je opravdu ve špatném stavu povrchové úpravy. Je třeba ji řádně ošetřit a potom může fungovat ještě padesát nebo sto let. Terasa, z hlediska nosné konstrukce, je v pořádku,“ zopakoval.

Nechtějí hazardovat

I přes stanoviska odborníků ale vedení Prahy odmítá pasáž na Budějovické zprůchodnit. Naopak v dubnu začne s její likvidací, která potrvá minimálně do října. Magistrát to zdůvodňuje obavou o bezpečnost občanů. „Našim cílem není vést mediální boj s DBK a komplikovat situaci občanům. Jestliže ale nese město jako majitel zodpovědnost, nemůžeme na úkor zájmů někoho jiného hazardovat s bezpečností lidí,“ obhajuje postup Prahy její radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Šéf magistrátního odboru majetku Jan Rak potvrdil, že začátkem dubna úředníci zahájí kroky nutné k demolici terasy. „To znamená, že bude například vypsáno výběrové řízení, v němž magistrát najde firmu, která demolici provede,“ řekl s tím, že půjde-li vše podle plánů, do 190 dnů by mohlo být hotovo.

Proti zavření a demolici jsou zástupci obchodního domu DBK i Prahy 4. Demolice podle předsedy představenstva DBK Miroslava Velfla není možná. Konstrukce lávky a DBK jsou prý propojeny. Demolice by se tak podle něj dotkla nosníků, které zabíhají i do budovy DBK.

 

 

Autor: 
Marcel Mihalik
Zdroj: 
nasregion.cz