Datum zveřejnění: 
15. 3. 2018

Na středních a vysokých školách po celé České republice proběhnou dnes v poledne studentské manifestace proti postupu některých politiků. Akci vyhlásili před týdnem studenti DAMU a během krátké doby se k ní přidaly desítky škol. Mezi nimi jsou i školy ve středních Čechách.
Protestující vyzývají prezidenta republiky, aby respektoval ústavu a nejmenoval premiéra, který je trestně stíhaný, a jehož vláda nezíská důvěru. Za tím účelem hodlají přesně v poledne vyjít ze školních budov na předem stanovená místa a dát tak najevo svůj odpor vůči současnému stavu věcí.
Včera v poledne bylo v seznamu oficiálně přihlášených škol více než 160 škol, jejich počet se ale v průběhu dalších hodin ještě rapidně zvyšoval a dá se předpokládat, že i dnes se další přidají, ať už se do oficiálního seznamu, který je veřejně dostupný spolu se studentkou výzvou na internetu, zapíší, nebo ne.
Ve středních Čechách se do protestu chystají zapojit hlavně někteří studenti gymnázií.       

Přidat se plánují třeba studenti Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, Gymnázia Jiřího z Poděbrad v Poděbradech nebo studenti Gymnázia Český Brod. Do stávky chystají i studenti na kolínském gymnáziu.
V oficiálním seznamu včera v poledne škola nefigurovala, objevila se tam ale kolem 17. hodiny, čímž potvrdila předešlé zprávy o připojení se k akci. Stejné je to i s Fakultou biomedicínsksého inženýrství ČVUT a gymnázia v Kladně. Kolik studentů bude dnes od 12 do 12.30 hodin stávkovat, ukáže až akce. Dnešní datum bylo zvoleno s ohledem na symboliku 15. března. Na dnešní den totiž připadá Mezinárodní den proti policejní brutalitě.      

Zdroj: 
Kladenský deník