Datum zveřejnění: 
15. 3. 2018

V Česku začala ve čtvrtek v poledne stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na několika místech v Praze i v jiných městech se sešly stovky lidí. K protestu, který vyhlásili studenti DAMU, se přihlásilo přes 300 škol po celé zemi. Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi a šéfovi ANO Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Před budovou pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět byla i česká vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem „Pravda vítězí?“.

Část studentů se po půl hodině rozešla, mnozí se ale přesunuli k Národnímu divadlu, kde na náměstí Václava Havla začal ve 13.30 happening.

Na piazzetě se podle ČTK shromáždily zhruba tři stovky lidí, někteří z nich se podepisovali pod výzvu iniciativy #VyjdiVen.

'Zachraňme demokracii'

Na Váslavském náměstí se v poledne sešlo podle stejné tiskové agentury zhruba 150 lidí pod sochou svatého Václava. Byli mezi nimi studenti, ale i zaměstnanci, kteří vyšli ven z kanceláří poblíž centra.

Lidé cinkali klíči, četli citáty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a skandováním „Není nám to jedno!“ vyjadřovali nespokojenost nad současnou politickou situací.

V dejvickém kampusu se do výstražné stávky zapojilo podle pořadatelů kolem 900 studentů, které přišli podpořit i jejich pedagogové. Happeningem, kdy vyšli ze školních budov, vyzvali veřejné činitele k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.

Společnou akci zde pořádali studenti Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické, přišla ji podpořit i skupina studentů Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, která má ve zdejším kampusu také budovu.

Studenti svůj názor vyjadřovali i transparenty jako „ČT nedáme", „Mluvit pravdu" nebo „Zachraňme demokracii".

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů historicky spjat, se sešlo podle ČTK několik stovek lidí. Na podpis petice se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, podpořila je i vedení fakult.

Protesty v Plzeňském kraji

Zhruba pětistovka vysokoškoláků ze Západočeské univerzity v Plzni podle ČTK půl hodiny stávkovala v hlavním kampusu na Borech na obranu ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.

Přečetli a podepisovali výzvu na podporu nezávislosti veřejnoprávních médií a proti některým krokům prezidenta Miloše Zemana a vlády v demisi.

Na plochu před fakultu elektrotechnickou také obkreslili křídou svoje stopy v barvách trikolóry, které symbolizovaly, že jsou připraveni vyjít do ulic kdykoliv znovu, když nebudou souhlasit s tím, co se děje.

Další studenti se sešli v centru města před budovami filozofické a pedagogické fakulty. Forma byla stejná.

Akci podpořili také středoškolští studenti, například Církevního gymnázia Plzeň, soukromého Gymnázia Františka Křižíka Plzeň a také Gymnázia Blovice a Vyšší odborné školy a střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň.

Protesty v Olomouckém kraji

Do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot se v Olomouci podle ČTK zapojilo několik stovek studentů Univerzity Palackého.

Studenti vyšli z fakultních univerzitních budov a shromáždili se na několika místech Olomouce, kde bylo možné zároveň podepsat studentskou výzvu. Někteří účastníci demonstrací drželi státní vlajky a transparenty.

Do protestu se zapojila také část studentů olomouckého Gymnázia Hejčín neboGymnázia Jana Opletala v Litovli na Olomoucku.

V poledne bylo také plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města. Účastníci tak dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě.

Protesty na Vysočině

Asi tři stovky studentů z havlíčkobrodského gymnázia a střední zdravotní školy se podle ČTK v poledne připojily k výstražné stávce studentů na obranu ústavních hodnot. Někteří s transparenty kritizujícími prezidenta a premiéra, jiní s červenými kartami nebo pravítky v rukou.

Při protestech mohli lidé připojit podpisy pod výzvu, která mimo jiné požaduje, aby byl premiérem jmenován člověk, který získá důvěru Sněmovny a nebude trestně stíhán.

„Kde to můžu podepsat?" reagovala jedna z žen, když míjela protestní shromáždění havlíčkobrodských studentů.

Obdobná byla situace v Jihlavě, kde se před budovou gymnázia sešlo podle ČTK asi dvě stě protestujících. Ke stávce se přidali i středoškolští studenti ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Telči na Jihlavsku nebo Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

Protesty v Hradci Králové

Také protestního shromáždění na Masarykově náměstí v Hradci Králové se zúčastnilo podle ČTK několik set studentů středních a vysokých škol. Přišli je podpořit i lidé, kteří se s jejich požadavky ztotožňují.

„Pro nás byl impulzem inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, který považujeme za nepřijatelný," řekl jeden z organizátorů hradeckého shromáždění Lukáš Hypius.

Protesty v Ostravě

Na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě podpořily podle ČTK výstražnou stávku studentstva asi dvě stovky lidí. K protestu se kromě středoškolských a vysokoškolských studentů připojili i divadelníci. Mezi nimi například ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. 

Někteří protestující přišli na náměstí vybaveni řehtačkami či metry s odkazem na výzvu, aby se všem měřilo stejným metrem. Někteří také přišli s hesly jako: „Zeman, Babiš, Okamura=naše noční můra" nebo „ANO smrdí od hlavy".

Protesty v Ústí nad Labem

Asi dvě stovky lidí se podle ČTK v poledne zúčastnily protestního shromáždění v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Kromě studentů UJEP se u lavičky Václava Havla sešli i někteří vyučující a obyvatelé města. Do celorepublikové akce se v Ústeckém kraji zapojily i dvě desítky středních škol. Studenti kritizovali především Zemana a Babiše.

Protesty ve Zlíně

Asi stovka studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati vyšla podle ČTK před budovu rektorátu na náměstí T. G. Masaryka, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. K akci se připojily také některé střední školy ve Zlínském kraji.

 

 

 

Autor: 
Lenka Šobová
Zdroj: 
irozhlas.cz