Datum zveřejnění: 
15. 3. 2018

V Česku začala v poledne půlhodinová stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na mnoha místech po celé zemi se sešly tisíce lidí. Stávku vyhlásila Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) a oslovila 320 škol. Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský ČTK řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Před budovou DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět byla i česká a evropská vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem Pravda vítězí? Po projevech se studenti po půl jedné rozešli a neorganizovaně se přesunuli k Národnímu divadlu. Tam je na náměstí Václava Havla čeká od 13.30 krátký happening, večer se pak uskuteční diskuze v divadle Jatka 78. Mezi hosty bude podle Louženského například expremiér Petr Pithart.

Několik stovek lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Byli mezi nimi studenti, ale i zaměstnanci, kteří vyšli ven z kanceláří poblíž centra. Lidé cinkali klíči, četli citáty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a skandováním Není nám to jedno! vyjadřovali nespokojenost se současnou politickou situací. Před půl jednou se stávkující pokojně rozešli.

Před Národní technickou knihovnu v Praze 6 přišlo v poledne několik set studentů z okolních škol – Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Na zem psali na velké papíry vzkazy pro demokracii, jako ČT nedáme, Mluvit pravdu, Zachraňme demokracii, Spravedlivý trest pro podvodníka a lháře Bureše zavřít do vězení, Republiku nedáme, I ČR může být součástí civilizovaného světa a nevracet se k diktatuře! nebo Máme na víc!

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice, kterou chtějí organizátoři podle Louženského odnést v pondělí do senátu, se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, podpořila je i vedení fakult. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK řekl, že škola aktivity studentů respektuje. Pedagog z Přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, že na rektorátu UK zasedala Rada vysokých škol, která studentské protesty drtivou většinou podpořila.

„Zažívám pocit jakéhosi déjà vu. Před 30 lety jsem byl tady na zaplněné albertovské křižovatce na stromě s transparentem Studenti – svědomí národa. Když jsem to heslo později opakoval, byl mi vyčítán nedostatek životních zkušeností. Berte ten nedostatek zkušeností jako svou obrovskou výhodu, protože můžete svobodně říkat, co si myslíte,“ řekl shromážděným Černý, který se v roce 1989 účastnil studentských protestů. Studenti na Albertově připomněli i protesty svých předchůdců z roku 1939 a 1989. Vzpomněli i na 17. listopad 2016, kdy jim nebylo umožněno položit květiny u pamětní desky kvůli vystoupení prezidenta Zemana.

Zhruba 200 lidí se dnes v poledne sešlo také u Gymnázia Jana Nerudy v Hellichově ulici. Přišla mezi ně i radní pro školství Irena Ropková (ČSSD), která ocenila, že se protestů neúčastní jen vysokoškoláci, ale také středoškoláci. „Vnímám jako důležité, že se studenti zajímají o dění ve společnosti a politiku,“ řekla ČTK.

Olomoucký kraj

Několik stovek studentů Univerzity Palackého i některých středních škol se dnes v Olomouci zapojilo do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. V poledne bylo plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města. Účastníci tak dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě.

Studenti vyšli z fakultních univerzitních budov a shromáždili se na několika místech Olomouce. Někteří drželi státní vlajky či transparenty. Akce byly naplánována na náměstí před pedagogickou fakultou u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, u univerzitní prodejny U-Point, na Konviktu či před fakultou tělesné kultury, lékařskou fakultou a fakultou zdravotnických věd.

Součástí protestu bude od 15.00 v Divadle na cucky na Dolním náměstí diskuse o hodnotách demokracie, demokratické kultury a ústavních zvyklostí. Organizátoři počítají s účastí prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba či politologa Tomáše Lebedy, obrátili se i na vedení univerzity.

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili v minulém týdnu studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský.

Účastníci mohli při stávce stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář. Následně mají své fotografie či videa sdílet na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Akce se podle organizátorů mohl zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

Jihomoravský kraj

Na obranu společenských a ústavních hodnot se dnes v poledne na brněnském náměstí Svobody shromáždilo podle odhadu ČTK nejméně 1000 lidí. Převažují vysokoškoláci a středoškoláci, nechybějí však ani starší účastníci. Někteří mají transparenty namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno.

Masarykova univerzita, největší vysoká škola v Brně, podle své mluvčí dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků, účast každého z nich je věcí individuálního rozhodnutí.

Pořadatelé shromáždění požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky, aby předsedou vlády nebyl trestně stíhaný člověk a aby ústavní činitelé neútočili na veřejnoprávní média a novináře obecně.

Výstražná stávka studentstva #VyjdiVen se koná po celém Česku, zapojili se do ní studenti z více než 200 vysokých a středních škol. Původním záměrem organizátorů bylo, aby studenti a další podporovatelé ve 12.00 vyšli ven ze škol, tříd a pracovišť, což se děje také před některými školními budovami v kraji, třeba na Poříčí u pedagogické fakulty. K akci se připojili například i studenti Gymnázia Boskovice, Gymnázia a Obchodní akademie Hodonín a přibližně 15 škol v Brně.

Navíc aktivisté svolali ještě akci na náměstí. Stávku podporuje také třeba divadlo BuranTeatr nebo soubor Husy na provázku.

Královéhradecký kraj

Protestního shromáždění na Masarykově náměstí v Hradci Králové se dnes zúčastnilo několik set studentů středních a vysokých škol, kteří se zapojili do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. Dali tím najevo nesouhlas s přístupem některých nejvyšších politických činitelů k ústavě. Studenty přišli podpořit i lidé, kteří se s jejich požadavky ztotožňují. V davu protestujících bylo možné zahlédnout transparenty s nápisy, například Nechceme trestně stíhané osoby ve vládě.

„Odhaduji, že je tady 400 až 500 lidí. Rozhodli jsme se tuto akci v Hradci Králové organizovat jako odnož pražské události, kterou organizují studenti DAMU. Pro nás byl impulsem inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, který považujeme za nepřijatelný,“ řekl ČTK jeden z organizátorů hradeckého shromáždění Lukáš Hypius.

Lidé mohli podepisovat petice, jedna z nich byla na obranu médií. „Jsme tu s peticí Braňme média veřejné služby, protože v poslední době sílí útoky. Už nějakou dobu to se znepokojením sledujeme, ale teď začaly sílit i z Hradu a oficiálních míst. Chceme ten trend zastavit, protože veřejnoprávní média jsou podle nás důležitá a jsou zárukou našich svobod,“ řekl ČTK Pavel Vrbický.

Početná demonstrace se konala na hradeckém Masarykově náměstí i 5. března. Tehdy více než tisícovka lidí protestovala proti zvolení poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sboru (GIBS) i proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který je stále veden ve svazcích StB jako agent a je trestně stíhán pro podezření z dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo.

V Hradci Králové a v některých dalších městech v kraji se dnes od 12.00 konala shromáždění, happeningy či diskuze také u škol. „I naši studenti se do stávky zapojili. Dohodli jsme se ale, že to bude před naší školou,“ řekl ČTK ředitel hradeckého Gymnázia J. K. Tyla Robert Novák.

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například to, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu Sněmovny a který nebude trestně stíhaným člověkem. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nedělala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

Zlínský kraj

Asi stovka studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) se dnes v poledne připojila ke stávce studentů na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. Studenti vyšli před budovu rektorátu na náměstí T.G. Masaryka, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. „Je to symbolické připojení, ale za studenty chceme říci své,“ řekla dnes ČTK prezidentka Studentské unie UTB Tereza Křížová. K akci se připojily také některé střední školy ve Zlínském kraji.

Do stávky se dnes zapojili studenti z více než 200 vysokých a středních škol po celé zemi. Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili v minulém týdnu studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

Křížová, která je studentkou čtvrtého ročníku fakulty multimediálních komunikací, přečetla text studentské výzvy. „Rozdáváme pravítka, čímž chceme naznačit, že chceme stejný metr pro všechny,“ uvedla Křížová. Studenti i další účastníci akce se také pod výzvu podepisovali, z reproduktorů zazněla i Modlitba pro Martu či písně Karla Kryla.

Jeden z účastníků držel v ruce obrázek s mapou republiky a fotografiemi prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Pod obrázkem byl text „To je mi ale pěkná demokratická země. Byla by škoda, kdyby ji někdo třeba … ZNIČIL“. Starší muž držel v ruce transparent „Starý muž s čaganem a s úlisným Burešem drtí zlem naši zem. Ti dva mají vizi opanovat televizi, novináře zastrašit … Ano, jim tak bude líp! Chceme to dopustit?“

Studenti se podle Křížové politikou zabývají. „Je mezi námi několik takových, co se dokážou o těchto věcech bavit hodiny a hodiny a mnohdy koukáte, jestli to jsou vůbec studenti. Možná si někdo řekne, hloupí studentíci, co ti o tom můžou vědět, ale myslím si, že pokud nezasáhneme teď a zavčas, tak se to za pět let odrazí,“ uvedla Křížová.

 

Zdroj: 
forum24.cz