Datum zveřejnění: 
15. 3. 2018

V Česku začala v poledne stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na několika místech v Praze se sešly stovky lidí. Stávku vyhlásila Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) a oslovila 320 škol. Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský ČTK řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. V Olomouci se do výstražné stávky se zapojily stovky studentů. Rovněž v Brně se k obraně ústavních hodnot sešly stovky lidí.

Před budovou DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří mají v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět je i česká vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem "Pravda vítězí?". Po projevech se chtějí v půl jedné vydat k Národnímu divadlu.

Zhruba 150 lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Před Národní technickou knihovnu v Praze 6 přišlo v poledne několik set studentů z okolních škol - Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univertity Karlovy, podpořila je i vedení fakult.

Několik stovek studentů Univerzity Palackého i některých středních škol se dnes v Olomouci zapojilo do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. V poledne bylo plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města. Účastníci tak dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě.

Na obranu společenských a ústavních hodnot se dnes v poledne na brněnském náměstí Svobody shromáždilo podle odhadu ČTK nejméně 1000 lidí. Převažují vysokoškoláci a středoškoláci, nechybí však ani starší účastníci. Někteří mají transparenty namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Akce se podle organizátorů mohl zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

 

Zdroj: 
ceskaskola.cz