Datum zveřejnění: 
15. 3. 2018

Předmětem přehlídky jsou projekty, které studenti FA ČVUT vypracovali zpravidla ve druhém ročníku v rámci předmětu ATBS - Ateliér bytová stavba. Do soutěže v letošním akademickém roce pedagogové nominovali 26 projektů z 12 návrhových ateliérů. Soutěž již sedm let sleduje kvalitu projektů a otevírá diskusi o metodice navrhování bytových staveb na FA ČVUT. Zasedání poroty a vyhlášení vítězů se konalo 28. února 2018. 

3. místo: 
Eliška Drahotová (Ateliér Redčenkov & Danda) 
Bytové domy Tre Cime

V zimním semestru ateliér pod vedením dvojice Redčenkov – Danda zpracovával Motolské údolí, tedy oblast kolem ulice Plzeňská a Vrchlické. Studentů se zadáním ATBS, tedy i mněm byl přidělen pozmek, proluka, na území Košíř. V mém případě se jedná o proluku na styku ulice Hlaváčkovy a Prachnerovy.
Nezastavěné Hlaváčkově ulici přiléhají nevyužité plochy, které vytváří nefunkční přostředí, bloková zástavba z Plzeňské a Prachnerově ulice zde nepokračuje. Právě tuto skutečnost se ve svém projektu pokouším změnit. Dlouhá, šedesátimetrová, proluka v Hlaváčkově ulici vybízela k rozdělení hmoty na více částí. S ohledem  na měřítko a na zástavbu v Plzeňské ulici jsem se rozhodla vytvořit hmoty tři. Rozhodujícím faktorem však bylo zachodávní vjezdu a parkovaní ve dvoře, čehož obytvaleté okolní zástavby v současné době využívají, a průchodu vnitroblokem z ulice Plzeňská do Hlaváčkovy ulice. Dalším cílem bylo
i zkulturnění vnitrobloku. Navrhuji zde dětské hřiště, zpěvněné cesty a parkovací stání.
Tři schodišťové bytové domy jsou orientované na ose sever-jih. Díky stejné výšké a absenci ustupujícího podlaží tvoří kompaktní soubor. Západní fasáda jednoho z domů náleží ulici Prachnerově.  Zde navazuji na okolní zástavbu. Na východní straně pokračuje zástavba Hlaváčkovy ulice dalším bytovým domem. Vstupy do bytových domů jsou umístěny z boku.
Domy mají šest nadzemních a jedno podzemní podlaží. Parkování, umístěné v podzemí, je společné
i s vedlejším bytovým domem v ulici. Vjezd do podzemních garáží je umístěn v ulici Pod radnicí. Kromě parkovacích stání se v suterénu nachází rovněž sklepy a technické místnosti, určené pro odpad a vytápění.
V parteru se nachází pronajímatelné komerční prostory, přístupné z Hlaváčkovy ulice, a zázemí pro rezidenty. Ve vyšších patrech jsou rozmístěné byty různých velikostí. Ve druhém, třetím a čtvrtém patře navrhuji šest 2KK bytů, jeden 3KK a dva 4KK. Dohromady tedy celkem devět bytů na jedno podlaží. V pátém a šestém podlaží navrhuji byty mezonetové, které mají přístup na střešní terasu.
Co se týče materiálů, na jižní a severní fasádě dominuje černé režné zdivo, které spolu s rozměrnými okenními otvory a lodžiemi tvoří dynamický pohled. Vnitřní stěny lodžií zůstavají světlé. Šedý pohledový beton pokrývá boční stěny bytových domů. Kontrastuje tak s tmavou uliční fasádou, která by v užších částech mezi domy netvořila vhodnou atmostféru. Dlažební kámen s geometrickou skladbou  vyplňuje prostor před bytovými domy. Tvoří tak reprezentativní část komunikace v Hlaváčkově ulici.
Poslední řádky věnuji osvětlení zvoleného názvu pro můj projekt – Tre Cime. Tre Cime je impozantní tříčlenná skupina skalních štítů v severní Itálii, symbol Dolomit. Návštěva této lokality byla pro mne silným zážitkem, proto mi při přemýšlení nad pojemnování mých třech bytových domů naskočila právě tato trojice.

Hrubá podlažní plocha:        5773,74 m2
Koesficient zastavěnosti:      0,65
Plocha pozemku:                   1438,24 m2
Zastavěná plocha:                 935,25 m2             

Zdroj: 
stavbaweb.dumabyt.cz