Datum zveřejnění: 
14. 3. 2018

Pardubice rozdělily dalších pětadvacet startovacích bytů. O nájemní smlouvě rozhodlo losování. O levnější bydlení byl letos větší zájem než v minulých letech. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Pardubice nabízejí byty již třetím rokem, za tu město pronajalo 75 městských bytů.

"Z počtu žádostí je zřejmé, že mladí pracující lidé mají o projekt startovacího bydlení stále větší zájem. Město loni přijalo 204 žádostí, letos toto číslo vzrostlo na 262," řekl Rychtecký.

Dvě třetiny zájemců nemají trvalé bydliště v Pardubicích a přitom v krajském městě pracují. Průměrný věk žadatelů byl necelých 26 let a téměř 40 procent z nich má vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání.

V žádostech zájemci o startovací byty nechybují, pouze dvě z nich nesplňovaly potřebná kritéria. "V jednom případě zájemce již vlastnil nemovitost určenou k bydlení, ve druhém případě pak u žádosti chyběly povinné přílohy," uvedl Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí.

Vylosovaní zájemci na přelomu dubna a května podepíšou čtyřleté nájemní smlouvy. První tři roky budou platit platit 50 korun za metr čtvereční a energie. Tržní nabídka je třikrát vyšší. V posledním roce bude částka za metr čtvereční činit 80 korun a energie.

"Obrovský zájem o startovací byty je pro nás motivací do další práce, jednou z uvažovaných lokalit pro potřeby startovacích bytů by mohly být například domy v Husově ulici, kam bychom měli na základě doporučení a analýz ČVUT investovat," řekl náměstek primátora.

Zdroj: 
ČTK