Datum zveřejnění: 
12. 3. 2018

Dohodu o spolupráci s ČVUT letos podepsala společnost GE Aviation. Unikátní kooperace soukromého a akademického sektoru povede k rozvoji leteckého průmyslu v České republice a upevní postavení ČVUT v oblasti Průmyslu 4.0.

Cílem spolupráce je umožnit Centru pokročilého leteckého a kosmického výzkumu založeného na Fakultě strojní získání znalostí a digitálních modelů – dvojčat moderních turbovrtulových motorů – pro výzkum individuálního monitorovacího systému provozu a prediktivní údržby letadlových motorů. ČVUT, které tímto získává příležitost, aby při výzkumu výrobních technologií budoucnosti zdokonalilo vzdělávání svých studentů, je vůbec první vysokou školou v regionu střední a východní Evropy, kterou si GE pro takto úzkou spolupráci vybrala.

 „Jsem velmi rád, že to bude právě ČVUT, které se bude moci jako první vysoká škola na kontinentu zapojit do Predixu a stát se tak hybnou silou ve snaze o posunutí Evropy na novou úroveň produktivity,” zdůrazňuje Peter Stračár, prezident GE Europe.

„Spolupráce ČVUT a GE Aviation se odrazí nejenom ve výsledcích výzkumu, ale nabídne našim studentům i šanci, aby se aktivně zapojili do velmi zajímavých aktivit, které povýší jejich dosavadní studium na zcela nový stupeň,“ předpokládá rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Díky spojení speciálního softwaru GE a technického know-how ČVUT budou moci studenti v reálném čase zpracovávat terabyty dat z provozu a testování turbovrtulového motoru a porovnávat je s teoretickým modelem.

Zdroj: 
http://www.mmspektrum.com