Datum zveřejnění: 
8. 3. 2018

Generální komisař pro světovou výstavu Expo Dubaj 2020 Jiří František Potužník chystá do pouštní země malou technologickou senzaci: výrobu vody ze vzduchu "zadarmo" – pouze s použitím solární energie.

- Generálním komisařem české účasti jste byl už na předešlém Expu v Miláně, kde byl český pavilon zvolen Nejpřátelštějším. Bude takový i pavilon v Dubaji?

Doufáme, že ano – chceme navázat na úspěchy z Milána. Po pavilonu se budou lidé volně pohybovat, nečekají je tam žádné koridory nebo fronty. K dispozici bude samozřejmě dobré české pivo (pro muslimy nealko), výstava designového skla firmy Lasvit, která má v Dubaji skvělé jméno díky obřímu lustru v tamní opeře, a třeba i brouzdaliště; to by nakonec vzhledem k tamnímu klimatu mohla být ta nejvyhledávanější atrakce.

- Kdo bude pavilon stavět a jak bude vypadat?

Počítáme s tím, že architektura pavilonu bude reprezentovat Českou republiku, ale postavit ho mohou české, evropské i místní firmy, jimž budova po Expu zůstane – my si ji jen pronajmeme, čímž stát výrazně ušetří: tento model jsem vyzkoušel už na Expu v Miláně a získali jsme po šesti desetiletích bronzovou medaili BIE za architekturu. Na pronájem pavilonu v Dubaji teď počítáme zhruba s 85 miliony Kč. Přesnou podobu stavby ještě neznáme – základní představa ale počítá s tím, že bude mít střechu ve tvaru "slunečníku", pokrytou solárními panely.

- Tím se dostáváme k největší pozoruhodnosti českého pavilonu – k unikátnímu systému získávání vody ze vzduchu. Kdo ho vymyslel a na jakém principu funguje?

Na přípravě tohoto systému se podílí řada českých vědců a konstruktérů – v první řadě experti Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Podle smlouvy, kterou s centrem máme, bude systém denně produkovat nejméně 500 litrů vody! Mimochodem voda je v Dubaji šestkrát dražší než benzin. Systém má dvě fáze – v té první vytváříme teplý vzduch se zvýšeným obsahem vodních par, ve druhé kondenzací par na chladiči získáváme vodu. Díky používání "předvlhčeného" vzduchu je český systém asi 20krát výkonnější než konkurenční systémy vyvíjené například v USA nebo v Nizozemsku. Za hlavní rozdíl mezi českým systémem a zahraničními – které v praxi obvykle slouží vojenským potřebám – však považuji fakt, že nám dodávají energii solární buňky, zatímco konkurenčním systémům dieselagregáty. Výhody jsou jasné: český systém je dokonale ekologický a nepotřebuje žádné dodatečné vstupy typu nafty a oleje. Systém je chráněn řadou patentů a užitných vzorů, takže by se mohl stát skvělým exportním artiklem. Lze ho totiž umístit do standardního kontejneru 3x8 metrů, který vrtulník za pár hodin dopraví, kam je třeba.

- Jakou vodu systém dává a jak s ní bude v pavilonu naloženo?

Voda z našeho systému je destilovaná – upravíme ji ale jak pro použití coby vodu pitnou, tak pro zavlažování speciálních podzemních hub. Ty zde budou růst v písku v hloubce asi 40 centimetrů a dodávat vláhu i živiny rostlinám, které "jako zázrakem" před pavilonem porostou přímo z písku. V pavilonu chceme mít také podzemní prostoru se skleněnou stěnou, za níž budou houby i kořeny rostlin vidět. Prototyp systému odzkoušíme v Dubaji v příštím roce, následně se začne stavět ve skutečné velikosti pro pavilon.

- Pro Dubaj by systém "voda ze vzduchu" měl být požehnáním...

Přímo pro město Dubaj až tolik ne – tam vyrábějí pitnou vodu odsolováním z vody mořské a náklady platí stát. Kdekoli ve vnitrozemí (či na místech přírodních katastrof apod.) už se ale může skvěle uplatnit náš systém, nabízející rychlý a spolehlivý zdroj pitné vody. Právě nyní se pracuje na optimalizaci poměru jeho ceny a výkonu tak, aby byl pokud možno co nejšířeji dostupný. O systém, který ve světě zatím nemá obdoby, už mají velký zájem zahraniční média i uživatelé. Těším se, že jeho schopnosti na dubajském Expu důkladně předvedeme.

Zdroj: 
Týdeník Květy