Datum zveřejnění: 
7. 3. 2018

Co dělat v prvních okamžicích po dopravní nehodě, to je tématem nových kurzů, které Středočeští záchranáři připravili v rámci vzdělávacího projektu „Učte se od profesionálů“.

První zájemci se mohli už 28. února v kladenské posluchárně ČVUT dozvědět o úkonech, které je potřeba udělat do příjezdu profesionálů. Právě tyto okamžiky jsou totiž z hlediska záchrany lidského života klíčové.

Kurzy "Učte se od profesionálů! II. – DOPRAVNÍ NEHODA“ navazují na skončenou úspěšnou první etapu vzdělávacího projektu, která probíhala od října 2014, a středočeští záchranáři v jejím rámci proškolili necelých šest tisíc lidí.

Nový tematicky specializovaný kurz první pomoci je šitý na míru přímo řidičům, ale kurzy zaujmou i ostatní, kteří se chtějí seznámit s postupy technické a zdravotnické pomoci při dopravní nehodě. Součástí je i simulovaný nácvik vyproštění zraněného z havarovaného vozidla a ošetření možných zranění nebo simulace postupu při postižení většího počtu osob a neodkladné resuscitace.

Projekt Zdravotnické záchranné služby SČK "Učte se od profesionálů! II. – DOPRAVNÍ NEHODA“ získal záštitu hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO 2011). „Kraj podobné projekty podporuje, protože mohou vést k záchraně lidských životů. Těší mě zájem veřejnosti o ně,“ uvedla na adresu projektu hejtmanka.

Pilotní kurz slavnostně zahájil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO 2011) a ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

“Přiznávám, že jsem i po těch letech mile překvapen neklesajícím zájmem veřejnosti, která touží po nových vědomostech nebo jen osvěžení svých znalostí. Z praxe víme, jak důležité je rychlé poskytnutí první pomoci, aby měl zraněný šanci na návrat do života. Proto není čas například u těžké dopravní nehody dlouho pátrat v paměti. Navíc i první pomoc má svůj vývoj a pravidla, která platila za dob našeho mládí, už neplatí.” řekl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Podstatnou část zájemců o kladenský pilotní kurz tvořili členové Stark Cycling Team, který je jedním z největších amatérských cyklistických týmů v republice, v čele s paralympijským mistrem světa Michalem Starkem, a další výkonnostní, amatérští a hobby cyklisté ze Středočeského kraje z Unie amatérských cyklistů.

„Zásady první pomoci procházejí jako všechny obory lidské činnosti vývojem, proto je nutné své znalosti rozšiřovat. Hodit se mohou skutečně každému z nás. A tím spíš cyklistům a řidičům, kteří se denně pohybují na silnicích a u nichž je riziko nějakého vážnějšího poranění poměrně vysoké,“ řekl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk a doplnil, že kurzy vedené školiteli středočeské záchranky jsou v rámci celokrajského projektu určeny bezplatně pro širokou veřejnost a každý účastník získá na závěr certifikát o úspěšném absolvování kurzu. Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

Autor: 
http://www.stredoceskenovinky.cz/sid=lcvp5sj4h6vumltkk5m2k4pbd4/zpravy/regiony/z...
Zdroj: 
stredoceskenovinky.cz