Datum zveřejnění: 
6. 3. 2018

Českou republiku tento týden navštíví zástupci kanadského leteckého průmyslu. Seznámí se s tuzemskou leteckou výrobou, vědeckými a výzkumnými projekty z akademického i firemního prostředí a příležitostmi pro investice. Vše začalo včera na Ministerstvu průmyslu a obchodu setkáním s představiteli českého leteckého sektoru, které zajistil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce zahraničního obchodu Vladimír Bärtl.

Kanadská delegace mimo jiné navštíví výrobní závody. Kromě Prahy a okolí také Moravu, konkrétně Brno a Kunovice. Seznámí se s výrobními a inovačními projekty firem Aero Vodochody, Latecoere, LA Composite, GE Aviation, ČVUT, VUT Frentech, Aircraft Industries, Evektor, 5M a Mesit Aerospace. Moravský letecký klastr v Kunovicích uspořádá B2B seminář, kde se bude diskutovat o česko-kanadské spolupráci v leteckém sektoru.

Mise má i vědecko-výzkumný rozměr.  A to díky viceprezidentovi kanadského Konsorcia pro vědu a inovace v leteckém průmyslu (CARIC/CRIAQ) Alainu Aubertinovi či řediteli sekce elektrotechniky kanadské Fakulty elektrotechnické (École de Technologie supérieure) Jeanu Francois Bolandovi. V delegaci jsou mimo jiné i Martin Baillargeon z Prefix Aerospace a Tony Karadimas z Tranlingo Business Services, kteří dlouhodobě spolupracují s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Zastupitelským úřadem ČR v Kanadě při organizaci misí a aktivit v leteckém sektoru.

Letectví a Kanada nejsou náhodným spojením. Letecký průmysl patří mezi stěžejní odvětví ekonomiky provincií Québec a Ontario, v posledních pěti letech roste asi desetiprocentním tempem. Letecký sektor je zařazen mezi perspektivní obory dle Mapy globálních oborových příležitostí. Incomingová mise z Kanady byla podpořena v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

Zdroj: 
technickytydenik.cz