Datum zveřejnění: 
27. 2. 2018

ČVUT PRAHA SE BUDE VÝZNAMNĚ PODÍLET NA VÝVOJI LETECKÝCH MOTORŮ AMERICKÉ FIRMY GE AVIATION

21. století je dobou, kdy nám už v největší míře nebudou sloužit jen pozemní komunikace, ale bude nutné zaměřit pozornost do odvětví letectví a kosmického výzkumu. To už je delší dobu záměrem Fakulty strojní ČVUT Praha. V minulých dnech došlo k významnému spojení ČVUT a letecké společnosti GE Aviation potvrzením podpisu smlouvy, která přinese studentům nově založeného Centra pokročilého leteckého výzkumu při FS ČVUT možnost studovat data z reálného vývoje nového typu leteckého motoru.
Projekt frmy GE Aviation má tak udělat z Česka jednoho z předních výrobců leteckých motorů na světě. "Škole předáme know-how pro výrobu našich turbovrtulových motorů," potvrdil na tiskové konferenci k tomuto tématu programový ředitel v českém GE Aviation Milan Šlapák. "Takto intenzivní spolupráci jsme dosud s žádnou světovou univerzitou nenavázali."
"Je to skvělý projekt, který propojuje vysoké školství s průmyslem. Tato spolupráce přinese rozvoj letectví a kosmických technologií. Dojde i k propojení s postupy Průmyslu 4.0," uvedl předseda vlády v demisi Andrej Babiš. "V tomto směru je zvlášť přínosné, že jsou využívány kapacity domácích, velice kvalifikovaných pracovníků a podniků. Nikoliv,montoven‘, jak se leckdy o našich firmách hovoří."
V dohodě o spolupráci pomůže americká frma GE Aviation ČVUT s budováním a provozem nové infrastruktury pozemních a leteckých zkušeben. ČVUT tím posílí svoji experimentální kapacitu a zlepší schopnost vyhodnocovat shromážděné poznatky s využitím Predixu, unikátního softwaru GE. Univerzita bude kooperovat s pražským Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem a českým leteckým podnikem Orbis Avia v Hradci Králové.

ŠANCE NEJEN PRO STUDENTY

"Oceňuji, že je to právě ČVUT, která se jako první vysoká škola na evropském kontinentu zapojí do programu Predix a stane se tak hybnou silou, pokud jde o naši společnou snahu posunutí Evropy na novou úroveň produktivity," prohlásil Peter Stračár, prezident GE Europe. "Vývoj nového motoru jde napříč třemi zeměmi - Českou republikou, Polskem a Itálií -, přičemž v České republice bude probíhat veškeré testování. Jsem hrdý, že továrna Walter, prapůvod českého leteckého průmyslu, se stala jedním z významných příkladů toho, že GE investuje do evropských podniků, aby dokázaly obstát na světových trzích."
"Centru pokročilého leteckého a kosmického výzkumu založeného na fakultě strojní ČVUT se odrazí tato spolupráce s GE Aviation nejenom ve výsledcích výzkumu, ale s jistotou nabídne našim studentům i šanci, aby se aktivně zapojili do velice zajímavých aktivit, které povýší jejich dosavadní studijní zážitky na zcela nový stupeň," řekl ve svém projevu rektor ČVUT Vojtěch Petráček.
Důležitost a význam této dohody potvrdil na tiskové konferenci i americký ambasador v České republice Stephen King. "Je to i doklad našeho pevného ekonomického partnerství v odhodlání amerických frem investovat do české ekonomiky, univerzit a lidí. GE Aviation je příkladem, kdy se prostřednictvím výzkumu a výroby s vysokou přidanou hodnotou investuje do slibné budoucnosti Čechů a Američanů."
Odborníkům a studentům bakalářského, inženýrského a doktorského programu umožní GE přístup do své softwarové platformy Predix. Jde o celosvětově ojedinělou průmyslovou bázi na rozhraní cloudového úložiště. GE Aviation poskytne univerzitě školení a předá potřebné znalosti související s konstrukcí turbovrtulových motorů a jejich digitálním modelováním. Získané poznatky poslouží k včasné identifikaci potenciálních servisních zásahů ještě předtím, než nastanou. To umožní nastavení správného způsobu údržby a optimalizaci celkových nákladů na chod motorů. Kromě zajímavé práce pro své vývojáře získá ČVUT zároveň šanci, aby vedlo studenty k zájmu o letecký trh na špičkové technologické úrovni. Ze synergií GE a ČVUT může profitovat celý český letecký průmysl a celková konkurenceschopnost domácí ekonomiky. "Máme tak možnost provázat prvotřídní průmyslovou expertizu s naší univerzitní bází a vytvořit skutečně konkurenceschopné kapacity a dovednosti, napříč celým naším průmyslem. Už nyní nastává více než dvojnásobný nárůst zájmu studentů o výuku konstrukce leteckých motorů," řekl děkan strojní fakulty ČVUT Michael Valášek.

NOVÉ ZKUŠEBNY

V rámci tohoto dotačního projektu, který činí přes dvě miliardy korun, bude pořízena část nových leteckých a pozemních zkušeben. První z nich už vznikla v pražských Letňanech a probíhá v ní testování motorů. Další prostředky zhruba za miliardu korun by chtělo ČVUT získat na rozvoj studijních programů. Výhledově by byla škola schopna vychovávat pro GE až 50 leteckých specialistů ročně. Americká frma chce v České republice vyrábět a servisovat ročně až 400 leteckých motorů, které se budou montovat do letounů značky Cessna. Českým dodavatelům slibuje navíc na zakázkách téměř 2,4 miliardy ročně. Zatím ale vázne výběr místa pro novou továrnu frmy, v níž by mělo letecké motory vyrábět a vyvíjet cca 500 lidí. Závod má stát ve středočeském kraji.       

Autor: 
Oldřich Houška
Zdroj: 
Technický týdeník