Datum zveřejnění: 
9. 2. 2018

Vyzkoušet si vědeckou práci v oblasti fyziky elementárních částic mohou studentky středních škol na pondělní akci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) na Českém vysokém učení technickém v Praze. Přednášky spojené s praktickým cvičením a analýzou dat získaných z fyzikálních experimentů v urychlovačích částic si pro ně připravily zejména vědkyně, které se této oblasti samy věnují. Podobné akce se v tuto dobu konají i na jiných univerzitách a vědeckých pracovištích ve světě a souvisí s Mezinárodním dnem žen a dívek ve vědě, který letos připadl na neděli 11. února.

"Projekt Staň se na den vědkyní, organizovaný ve spolupráci s významnou mezinárodní laboratoří CERN, bude letos přibližovat téma experimentu ATLAS - Měření struktury protonu pomocí W bosonu," uvedla FJFI v tiskové zprávě. Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) sdružuje vědce z různých zemí, na jejích experimentech se významně podílejí i Češi a konkrétně vědci z FJFI.

Zatímco na středních školách se učí hlavně o neutronech, protonech a elektronech, pondělní přednášky a semináře studentkám představí další částice a jejich vlastnosti. "Posléze jim ukážeme, jak takové částice od sebe rozlišit v detektorech a na závěr se podělíme o výsledky s vědkyněmi pracujícími v CERN," uvedla studentka 5. ročníku experimentální jaderné a částicové fyziky na FJFI Dagmar Bendová.

Fakulta se dlouhodobě snaží o změnu ve vnímání přírodních a technických věd jako "typicky mužských" oborů. Více než 25 procent jejích studentů tvoří dívky. Akce zaměřená na středoškolačky má k těmto oborům přitáhnout další zájemkyně. "Chceme studentkám mimo jiné ukázat, že je možné skloubit vědecký i rodinný život a ještě participovat na elitních světových projektech," uvedla vědkyně Olga Rusňáková, která pracuje na experimentu STAR (The Solenoidal Tracker at RHIC) a zároveň je čtyřnásobnou matkou a také laureátkou Ceny rektora ČVUT za vynikající vědecký výsledek.

Experiment, na kterém se podílí, je zaměřený na detekci některých typů částic a zvláštního uskupení hmoty o extrémně vysoké hustotě a energii, o níž se předpokládá, že ve vesmíru existovala několik mikrosekund po velkém třesku. Český tým má v tomto experimentu na starosti především analýzu dat. Na pondělní akci se středoškolačky dozvědí také o hledání nových částic, jako je Higgsůvboson. Na tento výzkum je zaměřený experiment s názvem ATLAS, při němž vědci sledují srážky protonů při vysokých energiích.

O měsíc později, 9. března, pořádá FJFI další semináře a přednášky z částicové fyziky. Tentokrát již nebude program určen jen pro dívky, ale pro všechny zájemce o tuto oblast fyziky.

Zdroj: 
ČTK