Datum zveřejnění: 
30. 1. 2018

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) v úterý v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 12 novým rektorům vysokých škol, které v pondělí jmenoval prezident Miloš Zeman. Prezident tak učinil bez tradičního ceremoniálu, který se v minulosti obvykle konal na Hradě. Plaga novinářům řekl, že zatím není jasné, zda bude dekrety rektorům předávat i v budoucnu, nebo zda to bylo dnes výjimečně.

„Tentokrát to bylo tak, že mě (prezident) požádal, abych (dekrety) v zastoupení předal, což jsem učinil. Takže pokud bude někdy v budoucnu chtít předávat přímo osobně, samozřejmě je to preferovanější varianta," uvedl Plaga. S prezidentem bude o dalším postupu jednat. „Otázkou je, jak se nakonec rozhodne prezident," dodal. 

Ministerstvo podle něj ještě v pondělí nevědělo, zda bude jmenování rektorů tradičně na Hradě, nebo jestli bude dekrety předávat ministr. „Byli jsme nachystáni na obě varianty a finální rozhodnutí padlo včera (v pondělí)," řekl Plaga. 

Ministr školství předává už několik let jmenovací dekrety také vysokoškolským profesorům. V minulosti tak někdy činil prezident, Zeman se ceremoniálu účastnit nechce.

Zima: „Pan Ovčáček asi lže“ 

Podle rektora Univerzity Karlovy a předsedy České konference rektorů Tomáše Zimy dostali rektoři původně telefonickou pozvánku, aby se dostavili v úterý ve 14:00 k převzetí dekretů na Pražský hrad, kde se ceremoniál v minulosti obvykle konal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ale již v pondělí tyto informace odmítl.

„Pan Ovčáček asi lže. Já bych řekl, že jestliže volá kancelář prezidenta republiky a zve někoho na Pražský hrad, tak nevím, zda pan Ovčáček řídí Pražský hrad, nebo nikoli. Měl by si zjistit, co úřad činí," řekl novinářům rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. 

Sám se prý o změně dověděl v pondělí kolem 13:00 od ministra Plagy. Někteří rektoři se o změně údajně dověděli až z médií. Proč byla akce na Hradě zrušena, Zima neví. Poznamenal, že za tím mohou být třeba zdravotní potíže prezidenta.

Zklamání ze Zemanova vítězství 

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Nelíbilo se jim, že odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit. 

Někteří z rektorů také o uplynulém víkendu vyjádřili zklamání z toho, že Zeman v prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše. Uvedli, že se obávají dalšího vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi prezidentem a vysokými školami. 

Jedenáct nově jmenovaných rektorů se funkce ujme 1. února, staronové rektorce Vysoké školy ekonomické v Praze Haně Machkové začne další funkční období 1. dubna. Ve vedení školy budou pokračovat čtyři stávající rektoři a jedna rektorka. Dalších šest rektorů a jedna rektorka se do čela vysoké školy postaví poprvé. 

Zdroj: 
Blesk.cz