Datum zveřejnění: 
30. 1. 2018

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) předal v pražském Karolinu jmenovací dekrety 12 novým rektorům vysokých škol, které v pondělí jmenoval prezident Miloš Zeman. Prezident tak učinil bez tradičního ceremoniálu, který se v minulosti obvykle konal na Hradě. Podle Plagy zatím není jasné, zda bude dekrety rektorům předávat i v budoucnu, nebo zda šlo o výjimku.

„Tentokrát to bylo tak, že mě (prezident) požádal, abych (dekrety) v zastoupení předal, což jsem učinil. Takže pokud bude někdy v budoucnu chtít předávat přímo osobně, samozřejmě je to preferovanější varianta,“ uvedl Plaga. S prezidentem bude o dalším postupu jednat. „Otázkou je, jak se nakonec rozhodne prezident,“ dodal.

Ministerstvo podle něj ještě v pondělí nevědělo, zda bude jmenování rektorů tradičně na Hradě, nebo jestli bude dekrety předávat ministr. „Byli jsme nachystáni na obě varianty a finální rozhodnutí padlo včera (v pondělí),“ řekl Plaga.

Hrad rektory pozval, ale předání dekretů prezidentem zrušil

Podle informací ČTK dostalo původně několik rektorů minulý týden telefonickou pozvánku na Hrad, kde se ceremoniál obvykle v minulosti konal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pondělí oznámil, že prezident jmenovací dekrety podepsal a že je rektorům předá ministr školství. To, že rektoři dostali telefonickou pozvánku na Hrad, odmítl potvrdit.

„Pan Ovčáček asi lže. Já bych řekl, že jestliže volá kancelář prezidenta republiky a zve někoho na Pražský hrad, tak nevím, zda pan Ovčáček řídí Pražský hrad, nebo nikoli. Měl by si zjistit, co úřad činí,“ prohlásil v reakci rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima.

Podle něj volala rektorům minulou středu prezidentská kancelář, aby se v úterý ve 14:00 dostavili na Pražský hrad k převzetí dekretů. Sám se o změně dozvěděl v pondělí kolem 13:00 od ministra Plagy. Někteří rektoři ale změnu údajně zjistili až z médií.

Zklamání z Drahošova neúspěchu přináší obavy z vyhrocování situace

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Nelíbilo se jim, že odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Někteří z rektorů také o uplynulém víkendu vyjádřili zklamání z toho, že Zeman v prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše. Uvedli, že se obávají dalšího vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi prezidentem a vysokými školami.

Jedenáct nově jmenovaných rektorů se funkce ujme 1. února, staronové rektorce Vysoké školy ekonomické v Praze Haně Machkové začne další funkční období 1. dubna. 

Přehled rektorů, kteří převzali jmenovací dekrety:

Tomáš Vaněk (Akademie výtvarných umění v Praze)
Petr Sklenička (Česká zemědělská univerzita v Praze)
Vojtěch Petráček (České vysoké učení technické v Praze)
Petr Oslzlý (Janáčkova akademie múzických umění v Brně)
Danuše Nerudová (Mendelova univerzita v Brně)
Miroslav Brzezina (Technická univerzita v Liberci)
Tomáš Zima (Univerzita Karlova v Praze)
Jaroslav Miller (Univerzita Palackého v Olomouci)
Jiří Málek (Univerzita Pardubice)
Alois Nečas (Veterinární a farmaceutická univerzita Brno)
Petr Štěpánek (Vysoké učení technické v Brně)
Hana Machková (Vysoká škola ekonomická v Praze)

Zdroj: 
CT24.cz