Datum zveřejnění: 
29. 1. 2018

 Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, kteří mají nastoupit do úřadu v únoru a v dubnu. V tiskové zprávě o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě. Někteří jmenovaní rektoři minulý týden uvedli, že byli na Hrad telefonicky pozváni. Místo toho převezmou jmenovací dekrety v úterý v Karolinu od ministra školství Roberta Plagy (ANO), uvedlo dnes tiskové oddělení jeho úřadu.

Podle informací ČTK několik rektorů dostalo pozvánku na slavnostní ceremoniál na úterý na Hrad. Ovčáček dnes odmítl konání slavnostní akce potvrdit. "My jsme nic takového neavizovali. A jistě uznáte, že akce tohoto typu oznamujeme my," napsal ČTK.

Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK sdělil, že rektor univerzity Tomáš Zima, který byl jmenován pro další funkční období, o Zemanově rozhodnutí ví. Slavnostní ceremoniál se podle Hájka místo na Hradě uskuteční v úterý ve 14:00 v pražském Karolinu. Jmenovací dekrety jim na žádost prezidenta předá ministr školství Robert Plaga (ANO), uvedlo ministerstvo školství. Zeman se ceremoniálu nezúčastní.

Rektory zvolily akademické senáty škol a poté schválila vláda. Funkce se mohou ujmout až poté, co je jmenuje prezident. Jedenácti rektorům začne funkční období 1. února, staronové rektorce Vysoké školy ekonomické v Praze Haně Machkové 1. dubna.

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Někteří z rektorů také vyjádřili zklamání z toho, že Zeman o víkendových prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše. Podle nich hrozí další vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi prezidentem a vysokými školami.

Nový rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička, který byl v poradním týmu Drahoše, nechtěl jednání Hradu komentovat. ČTK pouze řekl, že dnes na rektorát školy zavolala zaměstnankyně Hradu a sdělila, že prezident v úterý rektorům jmenovací dekrety nepředá. Kdy, kde a jak se ceremoniál uskuteční, přitom údajně neupřesnila.

Ministr školství předává už několik let jmenovací dekrety také vysokoškolským profesorům. V minulosti tak někdy činil prezident, Zeman se ceremoniálu účastnit nechce.

Přehled rektorů, které dnes Zeman jmenoval:

Rektor Vysoká škola
Tomáš Vaněk Akademie múzických umění v Praze
Petr Sklenička Česká zemědělská univerzita v Praze
Vojtěch Petráček České vysoké učení technické v Praze
Petr Oslzlý Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Danuše Nerudová Mendelova univerzita v Brně
Miroslav Brzezina Technická univerzita v Liberci
Tomáš Zima Univerzita Karlova v Praze
Jaroslav Miller Univerzita Palackého v Olomouci
Jiří Málek Univerzita Pardubice
Alois Nečas Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Petr Štěpánek Vysoké učení technické v Brně
Hana Machková Vysoká škola ekonomická v Praze

Zdroj: 
ČTK