Datum zveřejnění: 
29. 1. 2018

To, že kolem nás drony budou létat stále častěji a v jejich vývoji a byznysu s nimi budou zase létat velké peníze, chápou také na vysokých školách. České vysoké učení technické v Praze proto nedávno otevřelo novou laboratoř dronů, kde se mohou učit budoucí technologičtí vizionáři.

Firmy, jako je Amazon, už plánují doručování zásilek pomocí dronů, větší využití najdou v záchranných složkách i v armádě, kde už dávno hrají podstatnou roli. Podle profesora Jana Roháče, vedoucího laboratoře navigačních systémů na ČVUT, začnou být významné taky například při požárech.

„Přijedou hasiči, vypustí dron, ten tu budovu proletí a zjistí, jestli je tam člověk, nebo ne. Zároveň zmonitoruje situaci a hasiči hned budou vědět, co všechno musí udělat, aby buď zachránili lidské osazenstvo a budovu v případě nebezpečí pádu nechali spadnout a nemuseli tam chodit, případně bez nebezpečí zajistili ložisko požáru,“ načrtává Jan Roháč budoucnost záchranných prací. Studenti se zatím učí jak pomocí laserů a kamer zpřesňovat let dronu uvnitř budovy, protože při letu „indoor“ nefunguje pořádně satelitní navigace jako třeba GPS.

„Chceme vyrobit pásek s LED diodami jako vodítko pro dron, který uvidí světýlka a bude následovat jejich stezku,“ vysvětluje jeden z pokusů v nové laboratoři dronů brazilský student Gustavo Nishihara z univerzity UniCamp v Sao Paulu, který je na ČVUT na studijním pobytu.

Studenti se soustředí také na to, aby se drony pomocí kamer a laserů mohly v budově pohybovat samostatně. Problém v rozvoji autonomních dronních asistentů ale stále ještě představují zákony. Ty totiž zakazují autonomní řízení bezpilotních prostředků a dron musí zatím vždy ovládat člověk. Jan Roháč ale nepochybuje, že se to brzy změní.

„Legislativa bude muset být změněna. Autonomní drony jsou dobrá věc například pro přesné zemědělství a podobně. Do té doby je ale třeba vyřešit celou řadu úloh, abychom zvýšili spolehlivost provozu autonomních dronů,“ říká profesor Roháč.

 

Autor: 
Dalibor Zíta
Zdroj: 
rozhlas.cz