Datum zveřejnění: 
27. 1. 2018

Petr SOJKA, moderátor
Jen málokdo ví, že známé experimentální sídliště Invalidovna mělo své vlastní vytápěcí zařízení. Stará mazutka tu navíc stojí dosud, i když svému účelu už dávno neslouží. Naposledy topila, to už předělaná na plyn, v roce 2004.

Lukáš BERAN, Fakulta architektury ČVUT
Mazutová výtopna vytápěla experimentální sídliště Invalidovna od 15. října 1965. Projekt vznikl rok předtím. Je to tedy zařízení technického charakteru, ale v intencích architektury 60. let tato technická stavba dostala zcela výjimečnou architektonickou podobu, která je dána konstrukcí jejího zastřešení. Je to tedy lanová střecha.

Petr ZEMAN, Prázdné domy
Protože to sídliště bylo experimentální v té době, zkoušely se tu jednotlivé typy
panelových soustav, tak i toto je zajímavá záležitost. Nejzajímavější je na tom ta konstrukce.

Lukáš BERAN, Fakulta architektury ČVUT
Bylo zvoleno řešení, které bylo výjimečné. V architektuře 60. let se tyto střechy začaly objevovat zejména po výstavě Expo 58 v Bruselu, kde bylo hned několik pavilonů, které měly takto tažené střechy. Protože tyto konstrukce umožňovaly
ztvárňovat architekturu ve formách, které do té doby byly nevídané.

Petr SOJKA, moderátor
Nejen v Praze, ale v celé České republice nestojí dosud podobný objekt. Za zajímavým vzhledem industriální stavby stojí architekt Jan Zelený a statik František Bojml. Uvnitř je nedělený prostor bez jakékoliv podpůrné konstrukce. Na svém počátku navíc získala mazutka nadstandartní pozemek, který se ale teď jeví paradoxně spíš jako její největší ohrožení. Už dávno totiž není v majetku městských společností. Teď je vlastní developerská společnost.

Petr ZEMAN, Prázdné domy
Bohužel je velice ohrožena, protože už je žádost na památkovém úřadě o zbourání této stavby. Je na to podán návrh na vzetí do seznamu kulturních památek, my doufáme, že by to mohlo vyjít. Ale máme špatnou zkušenost s tím, že památkový úřad nové památky tohoto typu ještě moc neuznává.

Petr SOJKA, moderátor
Na záchranu mazutky teď lidé z okolí založili občanské sdružení.

Lukáš BERAN, Fakulta architektury ČVUT
Naštěstí to začíná fungovat tak, že se lidé starají o své okolí. Sdružení vzešlo z lidí, kteří tady žijí a kteří už dlouhou dobu na tu stavbu koukají a přemýšlí, co s ní.

Petr ZEMAN, Prázdné domy
Já si to dovedu představit jako kulturní prostor, dovedu si to představit jako kavárnu, výstavní halu. Koneckonců je takový podobný příklad, máme ho na Černém Mostě, tam je kulturní prostor Plechárna. A to je přesně něco podobného, co by se dalo použít stejným způsobem.

Petr SOJKA, moderátor
Všechno teď závisí na tom, jestli se podaří bývalou mazutovou výtopnu památkově ochránit, nebo se jako u většiny relativně moderních staveb dojde k závěru, že chránit vlastně není co. Petr Sojka, Česká televize. Každá první sobota v měsíci
je v našem magazínu pravidelně věnovaná dalšímu dílu našeho dvorkového seriálu. Ani příště neuděláme výjimku a zavedeme vás sem, do domu číslo 14 v Bělohorské ulici. Na shledanou za týden.      

Zdroj: 
ČT 1