Datum zveřejnění: 
26. 1. 2018

Lávky přes potoky a strže z dílny studentů pražské architektury rozsvítí příští jaro Krkonoše. Pětice artefaktů ze dřeva a ocele, které lze bez větší nadsázky nazvat uměleckými díly, sedne do vybraných lokalit národního parku jako ulitá.

"Líbil se nám přesah tohoto projektu, kdy studenti mají možnosti realizovat svůj návrh od začátku až do fáze reálné instalace stavby na místo. Krkonošský národní park (KRNAP) má v kontextu České republiky výlučné postavení a my máme zájem na tom, aby i stavby, které zde děláme, byly kvalitní," vysvětluje náměstek ředitele Správy (KRNAP) Luděk Khol.

Dvě mouchy jednou ranou

Studenti lávky navrhli a vlastnoručně vyrobili. Roztání posledního sněhu na turistických cestách lávky přečkají ve veřejnosti přístupném dejvickém kampusu ČVUT. Ochranáři chtějí prostřednictvím projektu s Fakultou architektury ČVUT dát infrastruktuře národního parku nejen funkčnost a bezpečnost, ale také dlouhodobou životnost v drsném horském klimatu. Zabijí dvě mouchy jednou ranou. Mostky by museli zhruba za stejnou cenu nahradit nepříliš pohlednými standardními výrobky. Ty takto nahradí díla zhotovená v originálním designu. Projektu se zúčastnila třicítka budoucích architektů. "Museli jsme počítat se zachováním průtočné výšky koryta vzhledem k přesunujícím se balvanům. Lávka je také důležitým milníkem mezi dvěma krkonošskými hřbety a slouží jako bod záchrany, který může pomoci turistům v nouzi," popisuje autor dřevěné lávky u špindlerovské Medvědí boudy Ondřej Novák. Další dřevěná lávka přetne Rennerův potok u kostela v Malé Úpě. Důraz na nevyzpytatelnost horské přírody museli klást autoři dvojice ocelových mostků na cestě ze Špindlerova Mlýna na Klínové boudy.
"Úkolem bylo navrhnout přemostění, které odolá nárazu velkého množství sněhu. Vytvořili jsme lávku, která překlene sedmimetrový rozpon a přirozeně propojí dvě místa ukončená v rozdílných výškových úrovních," přibližují studenti ateliéru MáMA jednu z lávek u Klínových bud.

Uzavřené údolí

Funkčností vyniká i lávka ze dřeva a ocele přes potok Čistá, plánovaná poblíž Hrnčířských bud. "Lávka bude v úzké rokli a prudké zatáčce. Celá tato scenérie vyvolává pocit, že údolí za lávkou končí, i proto představuje náš návrh pomyslnou zeď, která údolí uzavírá," upřesňuje autor Matouš Štrba.
"Většina vybraných lokalit je obtížně přístupná. Lávky byly navrženy jako rozebíratelné, snadno transportovatelné a lze je smontovat bez použití těžké techniky. Některé musejí vydržet zatížení osobního vozu," doplnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Studenti architektury lávky navrhli a vlastnoručně vyrobili.       
 

Autor: 
Vladislav Prouza
Zdroj: 
Právo