Datum zveřejnění: 
25. 1. 2018

Nově zvolené rektory univerzit a vysokých škol, kteří se mají ujmout své funkce 1. února, jmenuje prezident Miloš Zeman zřejmě v úterý odpoledne. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zatím termín neupřesnil. Na dotaz odpověděl, že informaci o jmenování poskytne v pondělí. Na jmenování čeká 12 rektorů, které zvolily akademické senáty škol a poté schválila vláda.

Funkce se mohou rektoři ujmout až poté, co je jmenuje prezident. Žádný český prezident dosud vládou schválenou kandidaturu rektora nezamítl.

Jedenácti rektorům by mělo funkční období začít na začátku února, staronová rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Hana Machková by další čtyřleté období měla zahájit od 1. dubna. Mluvčí VŠE Martina Mlynářová zatím nemá informace, zda prezident Machkovou jmenuje společně s ostatními rektory, nebo zvlášť. Většina ostatních rektorů už pozvánku dostala.

"Termín jmenování rektorů jsme obdrželi včera (ve středu) odpoledne. Ceremoniál se bude konat 30. ledna ve 14 hodin," řekla mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Jana Příkazská.

Stejnou pozvánku údajně obdrželi také kandidáti na rektora Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického v Praze, České zemědělské univerzity, Akademie výtvarných umění v Praze, Janáčkovy akademie múzických umění v Brně či Mendelovy univerzity. Písemné pozvání podle zdrojů na školy nepřišlo, informaci se jejich vedení dovědělo telefonicky.

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Do funkce rektora byl znovu navržen dosavadní šéf Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima. Akademici na Univerzitě Palackého v Olomouci si za rektora zvolili opět Jaroslava Millera. Staronového rektora budou mít také na Vysokém technickém učení v Brně, kde je kandidátem Petr Štěpánek. Rektorem Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) zůstane Tomáš Vaněk.

Na dalších vysokých školách se budou rektoři střídat. Rektora České zemědělské univerzity v Praze Jiřího Balíka má od února nahradit Petr Sklenička, který patří do poradního týmu Zemanova protikandidáta v prezidentských volbách Jiřího Drahoše. Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze by měl Petra Konvalinku vystřídat Vojtěch Petráček. Na Janáčkově akademii múzických umění v Brně rektorské volby vyhrál Petr Oslzlý, který by měl školu řídit místo Ivo Medka.

Mendelovu univerzitu v Brně povede místo Ladislava Havla Danuše Nerudová, v čele Technické univerzity Liberec by měl Miroslav Brzezina vystřídat Zdeňka Kůse. Senát Univerzity Pardubice zvolil rektorem Jiřího Málka, který by měl nastoupit po Miroslavu Ludwigovi. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno navrhla na rektora Aloise Nečase, který by měl nahradit Pavla Suchého.

Zdroj: 
tyden.cz