Datum zveřejnění: 
25. 1. 2018

 Prezident Miloš Zeman zřejmě v úterý odpoledne jmenuje nově zvolené rektory univerzit a vysokých škol, kteří mají v únoru a v dubnu nastoupit do svých funkce. Funkce se mohou rektoři ujmout až poté, co je jmenuje prezident. Žádný český prezident dosud vládou schválenou kandidaturu rektora nezamítl.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zatím termín neupřesnil. Na dotaz ČTK odpověděl, že informaci o jmenování poskytne v pondělí. Na jmenování čeká 12 rektorů, které zvolily akademické senáty škol a poté schválila vláda.

Jedenácti rektorům by mělo funkční období začít 1. února, staronová rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Hana Machková by další čtyřleté období měla zahájit od 1. dubna. Většina rektorů už pozvánku dostala. „Termín jmenování rektorů jsme obdrželi včera (ve středu) odpoledne. Ceremoniál se bude konat 30. ledna ve 14 hodin," řekla ČTK mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Jana Příkazská.

Pozvánku prý obdrželi také kandidáti na rektora Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického v Praze, České zemědělské univerzity, Akademie výtvarných umění v Praze, VŠE, Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Mendelovy univerzity či Vysokého učení technického v Brně. Písemné pozvání podle zdrojů ČTK na školy nepřišlo, informaci se jejich vedení dovědělo telefonicky.



 

Zdroj: 
eurozpravy.cz