Datum zveřejnění: 
25. 1. 2018

Ve čtvrtek 15. února 2018 proběhne 4. ročník konference Malé jaderné reaktory, která se zabývá aktuálním vývojem v oblasti malých jaderných reaktorů. Akce je tradičně pořádána v prostorách Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Bodem programu, který by neměl uniknout pozornosti, je český projekt Energy Well. V minulosti se na této konferenci začal objevovat nápad vytvořit český projekt malého jaderného reaktoru, který by těžil z unikátních zkušeností českých výzkumníků s technologií tzv. solných reaktorů. Ve spolupráci s americkým výzkumným ústavem Oak Ridge National Laboratory probíhal v reaktoru LR-0 provozovaném Centrem výzkumu Řež výzkum fluoridových solí pro použití v jaderných reaktorech. Do programu letošního ročníku konference již Skupina ÚJV přispívá představením koncepčního návrhu vlastního malého reaktoru chlazeného tekutou solí.

Po úvodním představení toho, co se ve světě malých reaktorů za poslední rok událo, bude věnována větší pozornost několika nadějným projektům malých jaderných reaktorů, které představí zástupci zahraničních společností, výzkumných ústavů a vzdělávacích organizací. Půjde o americký NuScale, projekty britské společnosti Rolls-Royce, projekty ruského Rosatomu a francouzský podvodní reaktor Seanergie.

Překážkou realizace některých technologicky pokročilých malých reaktorů jsou jejich materiálové nároky, na které dosud neznáme komerčně uplatnitelnou odpověď. To představí Vladimír Slugeň ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Na konferenci vystoupí také zástupce Mezinárodní agentury pro atomovou energii Michail Čudakov, který představí její přístup k problematice malých jaderných reaktorů. Dále budou představeny projekty organizace Euratom na výzkum v této oblasti.

Prostor dostane i česká firma ZAT, která se zabývá dodávkami a vývojem řídicích systémů nejen pro jaderné elektrárny, ale i pro výzkumné reaktory, takže má zkušenosti s malými reaktory a ojedinělými nároky výzkumníků.

Zdroj: 
atominfo.cz