Datum zveřejnění: 
22. 1. 2018

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
Tři v havarijním a třiadvacet dalších ve velmi špatném stavu, hodnocení mostů v české metropoli, jak už jsme zmiňovali, tak v prosinci tu spadla lávka pro pěší i s lidmi. Úředníci a politici stále řeší, co dál.

Pavel ŠVEC, redaktor
Jan BERÁNEK, redaktor
redaktor
Za den tudy projede skoro čtrnáct tisíc aut a víc než tisíc tramvají. Naopak tady ruší klid jen pár běžců a rodin s dětmi. Dva různé mosty, jedno je ale spojuje. Špatný stav, jen stupeň pod havarijním, do druhé nejhorší kategorie patří i tři mosty, které vedou přes Vltavu. Konstatuje to tahle zpráva, kterou dostali v úterý na stůl pražští zastupitelé. Třeba tady na Palackého mostě je problém se zatékáním, to už oslabuje i klenby. Stačí se pod mostem projít. Zdálky jsou nejdřív vidět malé krápníky a přímo pod ním velké skvrny, zřejmě od vyteklé malty. Město chce začít opravovat za dva roky.

Matěj STROPNICKÝ, pražský zastupitel, předseda dopravního výboru /SZ/
V téhle té kategorii, té kategorii šest je Palackého most vlastně největší, nejohroženější, nejvýznamnější dopravní tepnou.

Pavel ŠVEC, redaktor
Jan BERÁNEK, redaktor
redaktor
Pozornost k mostům obrátila nehoda z prosince. Lávka pro pěší v Tróji se náhle zřítila a čtyři lidé utrpěli zranění a analýza teď ukázala, v jak špatném stavu jsou i další mosty.

Jiří KOLÍSKO, ředitel Kloknerova ústavu, ČVUT
Tak určitě nehrozí okamžitým kolapsem, ale je to vlastně vztyčený prst: Dělejte něco nebo spadnu.

Pavel ŠVEC, redaktor
Jan BERÁNEK, redaktor
redaktor
Jen na běžnou údržbu jde v metropoli skoro čtvrt miliardy ročně, i peníze na větší rekonstrukci jsou, ale chybí projekty.

Petr DOLÍNEK, pražský radní pro dopravu /ČSSD/
Jsme zadali i posílení celého týmu. Mělo by tam přijít dva ač čtyři mostaři.

Pavel ŠVEC, redaktor
Jan BERÁNEK, redaktor
redaktor
Přitom se ani nedá říct, že na vině je jen stáří mostů, potvrzuje to i tahle dvojice, Palackého most je z roku 1878 a most v Hloubětíně o století mladší. Problémy ale mají podobné. Pavel Švec a Jan Beránek, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 24