Datum zveřejnění: 
22. 1. 2018

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Při požáru je důležitá nejen rychlost a nasazení hasičů, ale i technika a odborné znalosti. Čím je možné vybavit běžnou domácnost a jaké jsou novinky, které hasičům v terénu pomáhají, to uvidíte v následující reportáži.

Jana ŠRÁMKOVÁ, redaktorka
Prodejna požárních potřeb. Běžně se tady dají koupit hasící přístroje, čidla s hlásičem nebo třeba deky na hašení požáru.

Pavel CIBULKA, vedoucí prodejny Požární bezpečnost
Mimo klasického hasicího přístroje si může koupit takovýhle sprej, který je vhodný
do kuchyně, když vzplane něco nějaká pánvička nebo něco, tak to krásně uhasí.

Jana ŠRÁMKOVÁ, redaktorka
A tohle je speciální laboratoř. Slouží zhruba rok. Vědci z ČVUT v ní oheň zapalují úmyslně. Volí různé materiály, aby se co nejvíc přiblížili realitě. Zjišťují, jak rychle se plameny v interiéru šíří, a jak lze oheň co nejefektivněji zlikvidovat.

Petr HEJTMÁNEK, specialista na chování staveb za požáru, ČVUT, UCEEB
Tohle je komora, která slouží pro zkoušku v rohu místnosti, kde zkoušíme zápalnost, hořlavost materiálů. Nejdůležitější jednotkou, kterou měříme, je rychlost uvolňování tepla v kilowatech.

Jana ŠRÁMKOVÁ, redaktorka
Další část výzkumu probíhá hned za zdí.

Marek POKORNÝ, zástupce vedoucího požární laboratoře, ČVUT, UCEEB
My jsme během požární zkoušky schopni odsávat zplodiny hoření a analyzovat jejich toxicitu.

Jana ŠRÁMKOVÁ, redaktorka
Naměřená data slouží výrobcům materiálů i pro další vědu a výzkum v oblasti požárního inženýrství. Mění se i samotná výstroj hasičů. Novinkou je chytrý oblek vyvinutý elektrotechniky ze Západočeské univerzity v Plzni. Díky čidlům hasič získá například informace o teplotě. Varují ho před nebezpečím, a zároveň umožňují přivolat pomoc. Martin Tyburec a Jana Šrámková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1