Datum zveřejnění: 
18. 1. 2018

Podivné uzavření mostu. Expertům stačilo omezení jen pro tramvaje, ukazuje klíčový dokument

Uzavření Libeňského mostu v Praze nebylo nutné. Ukazuje to zápis z dnešní schůzky expertů z ČVUT, kteří doporučili uzavření pouze pro tramvaje v jednom směru. Dokument má INFO.CZ k dispozici. O celé akci, kterou oznámil radní za ČSSD Petr Dolínek, navíc podle informací INFO.CZ nevěděli ani pražští radní, ani starosta Prahy 8.

Schůzka expertů ČVUT, kteří most zkoumají už nějakou dobu, se uskutečnila dnes v Kloknerově ústavu v Praze. „Konstrukce mostu ve své žádné části nevyhovuje na požadavek zatížitelnosti...," uvádí zápis ze schůzky. Experti se tak nepochybně shodli, že stav mostu není dobrý, ale zároveň nedoporučili jeho úplné uzavření.

Podle nich by stačilo, kdyby byl most dočasně uzavřen pro tramvaje a následně podepřen. Poté by mohl být provoz tramvají v jednom směru opět obnoven. „Po podepření kritických částí a rámů inundačního mostu lze obnovit stávající omezený provoz tramvaje střídavě pouze v jednom směru a vozidla maximálně 5 tun," stojí v dokumentu.

Jako selhání města Prahy teď uzavírku mostu označují někteří starostové, konkrétně Prahy 7Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice) a Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). 

„Zastupitelstvo hlavního města loni v únoru schválilo, že má být most opraven. Pokud ministerstvo rozhoduje o tom, zda má být památkou, měla být zahájena oprava, jako by jí byl. To, že se neopravuje, je neomluvitelné. Navíc problém není v části, o které ministerstvo jedná. Most je symbolem toho, že se město neumí o věci starat," řekl ČTK Čižinský.

Petrus uvedl, že se o uzavření mostu dozvěděl teprve dnes okolo 17:00. "Dopravně tolik zkoušená Praha 8 dostává další ránu. U Libeňského mostu je to o to horší, že dnes již mohl být opraven, nebo opravován, ale bohužel se z toho stalo politikum," uvedl. Na páteční ráno svolal jednání zástupců Prahy 8, Technické správy komunikací (TSK), dopravního podniku, Ropidu a městské policie.

Oba starostové pak chtějí, aby byl most pro MHD co nejdříve otevřen. "Budeme vyžadovat jednoznačné informace o tom, jak bude uzavření koordinováno, na jak dlouho se s uzavřením počítá a jak bude fungovat náhradní autobusová doprava," uvedl Petrus. Čižinský pak bude podle svých slov apelovat na to, aby se tramvaje na most vrátily co nejdříve.

Proti uzavírce se ohradil také zastupitel hlavního města Prahy Matěj Stropnických ze Strany Zelených. „Zajímalo by mě, jestli pan Dolínek má tyto dopravní cesty zajištěné, protože v případě bourání mostu a stavby nového měl vedle stát most provizorní, a to po celou dobu rekonstrukce. Kde ho Dolínek má? Jak to, že zavírá mosty, aniž by měl alternativní trasy? Ten člověk začíná být nebezpečný. Takhle se to nedá dělat, že se jeden den člověk rozhodne, nemá to schválené a nikdo o tom ani nejedená," uvedl v rozhovoru pro INFO.CZ.

Zdroj: 
info.cz