Datum zveřejnění: 
12. 1. 2018

Ačkoli studenti čtvrtých ročníků či oktáv středních škol vyhlížejí především maturitu, neměli by zapomenout ani na to, co bude po ní. Veřejné a státní vysoké školy totiž uzavírají příjem přihlášek obvykle v únoru či v březnu.

Přesné termíny, dokdy je potřeba přihlášku podat, najdete na webech jednotlivých škol, případně na www.vysokeskoly. com a pozor – termíny se mohou lišit i podle jednotlivých fakult téže školy. "Počet přihlášek k vysokoškolskému studiu není nijak omezen. Může však dojít ke kolizím termínů přijímacích zkoušek, které se obvykle konají během června. Není ale problém si datum, kdy se zkoušky konají, už teď ověřit," radí Markéta Frývaldská, psycholožka z Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 3 a 9.

Přihláška on-line

Přihlášku najdete ke stažení na webu fakulty, valná většina tuzemských škol ale dává přednost elektronickému formuláři, který vyplníte on-line. "Jeho výhodou je, že ho stačí vyplnit a odeslat klidně i za minutu půlnoc posledního dne," říká Markéta Frývaldská, která ale zároveň doporučuje nečekat na konec lhůty. "Některé školy chtějí vedle elektronické i papírovou verzi přihlášky a navíc je potřeba doručit také doklad o zaplacení poplatku za přihlášku a další požadované přílohy," připomíná. Poplatek se pohybuje mezi 500 až 650 korunami za přihlášku. Pokyny k platbě najdete na webu vybrané školy, jako doklad se obvykle požaduje výpis z účtu nebo ústřižek složenky.
Náležitosti přihlášky, ale i další požadované doklady se liší škola od školy. Podle Marcely Fatrové, zástupkyně ředitelky pražského Mensa gymnázia, dnes některé školy nepožadují ani vyplnění prospěchu, zatímco jinde jde o hlavní údaj. "Některé školy sledují prospěch ze všech předmětů a jiné zajímají jen ty takzvané profilové," vysvětluje Fatrová s tím, že letošní maturanti samozřejmě předloží maturitní vysvědčení až při přijímacím řízení.

Někde i bez přijímaček

Řada škol, zpravidla lékařské či pedagogické fakulty, vyžaduje také lékařské potvrzení – i na to je potřeba si vyhradit čas. Někdy jej ale stačí přinést až k přijímacím zkouškám, stejně jako různé certifikáty, seznam literatury či další doklady, které pomůžou "nahnat" body. "Jde třeba o jazykové certifikáty, doklady o absolvované praxi, doklad o úspěchu ve středoškolských olympiádách či v odborné činnosti," přibližuje Fatrová.
Na bakalářské programy některých škol se můžete dostat bez přijímacích zkoušek. Například k přijetí na Elektrotechnickou fakultu ČVUT stačí maturitní zkouška z matematiky za jedna, jinde stačí uspět u Národních srovnávacích zkoušek SCIO. A ty už probíhají.       

Autor: 
Lenka Brdková
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes