Datum zveřejnění: 
11. 1. 2018

"Věříme, že technika by si s námi měla povídat, ne pouze plnit naše příkazy. Konverzujte s Alquistem o aktuálních zprávách, technice, sportovních výsledcích, filmech a o mnohém dalším," lákají studenti Fakulty elektrotechnické Jan Pichl, Long Hoang Nguyen, Martin Matulík, Jakub Konrád, Petr Marek a Ondřej Hrách na stránkách svého projektu alquistai.com.
Alquist je chatbot, tedy umělá inteligence schopná vést dialog s člověkem. Je určen pro zařízení Amazon Echo - bezdrátový reproduktor s hlasovým ovládáním, který v komerčně dostupné verzi využívá "služeb" digitální asistentky Alexy. Umožňuje hlasem ovládat domácí elektroniku.
Studenti obsadili ve finále soutěže The Alexa Prize, pořádané společností Amazon, druhé místo a získali 100 000 dolarů. Před Alquistem skončil pouze chatbot Sounding Board z Washingtonské univerzity. Český tým pracuje pod vedením Ing. Jana Černého, který dlouhá léta působil v IBM a v Goggle a nyní své zkušenosti předává studentům v CIIRC ČVUT a v eClubu, který při škole založil.      

Zdroj: 
Vesmír