Datum zveřejnění: 
9. 1. 2018

Univerzity v metropoli dostanou výraznou finanční injekci. Na jejich obnovu je připravena skoro miliarda a půl, většina prostředků z této částky putuje ze státní pokladny. A jak hodlají vysoké školy přislíbené peníze využít?

Plánuje se výstavba nových sportovišť, rekonstrukce budov a učeben. Ve výčtu novinek, které zlepší vzdělávací prostředí vysokoškolských studentů, ovšem nechybí takové kuriozity, jako je experimentální mikropivovar, pekárna či laboratoř pro dálkový průzkum planety Země.

Nové dílny

„Kromě toho připravujeme také lisovnu olejů či léčivek,“ prozradil plány Josef Beránek, mluvčí České zemědělské univerzity v Suchdole. Studenti Fakulty lesnické a dřevařské budou moci vyslechnout přednášky pod širým nebem, a to na zelené střeše High-tech výukového pavilonu.

Zkrátka nepřijdou ani studenti uměleckých oborů Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Již v polovině příštího roku najdou v obnovených prostorech bývalé základní školy v Mikulandské ulici nové dílny. 

Hned tři nové pavilony 

Rozsáhlými proměnami projdou také další pražské univerzity. Skoro půl druhé miliardy korun má výrazně zlepšit vzdělávací prostředí vysokoškoláků. Většinu peněz poskytne stát a některé projekty odstartují dokonce již letos.

Areál České zemědělské univerzity na severovýchodním okraji metropole postupně obohatí hned tři nové pavilony. Dohromady na ně půjde přes 900 mi-lionů korun a jejich výstavba začne již letos. Do roku 2020 tak v kampusu bude stát Pavilon tropického zemědělství či Výukové centrum zpracování zemědělských produktů. To se zaměří na modernizaci výuky u oborů, jako je potravinářství a kvalita zemědělské produkce.

Pivovar jako učebna 

„Zbudujeme maloobjemové provozy ke zpracování masa a mléka, kompletní pekárnu, experimentální mikropivovar, technologie ke zpracování ovoce a zeleniny či lisovnu olejů a léčivek,“ vyjmenoval mluvčí univerzity Josef Beránek.

Třetím objektem pak bude High-tech technologicko-výukový pavilon Fakulty lesnické a dřevařské. V nové budově vzniknou laboratoře pro dálkový průzkum Země, učebna ergonomie a speciálního zpracování dřeva nebo laboratoř protipožární ochrany lesa. „Součástí projektu je i vytvoření výukového prostředí na zelené střeše objektu,“ prozradil Beránek.

Nová podoba poslucháren 

Do oprav stávajících budov se letos pustí Vysoká škola ekonomická (VŠE). Přibližně 90 milionů korun půjde na vybavení učeben, obměnu výpočetní techniky či nábytku. „Největší připravovanou stavbou je nová budova Centra depozitních a archivních služeb na Žižkově, která výrazně zlepší prostorové podmínky naší univerzitní knihovny,“ uvedl kvestor VŠE Libor Svoboda. Stavbu za 80 milionů škola zahájí rovněž letos, hotovo bude za rok.

Novou podobu získají i posluchárny Fakulty stavební ČVUT. „Dokončovat budeme především opravu interiérů hlavní budovy Fakulty biomedicínského inženýrství v Kladně, zahájenou na sklonku roku 2017. Objem této investice je asi 120 milionů,“ připomněl Vít Kosina, vedoucí odboru výstavby a investiční činnosti Rektorátu ČVUT.

Za sportem na Veleslavín 

Velké změny letos čekají i největší českou vysokou školu, Univerzitu Karlovu (UK). Řada jejích objektů totiž projde proměnou. Přibližně 500 milionů investuje UK do obnovy objektu menzy 17. listopadu. Proměnou projde také budova v Celetné ulici č. 13 či kolej Arnošta z Pardubic. Předpokládáné investice se šplhají přibližně ke 280 milionům korun. Největší výstavba univerzitu teprve čeká. Nový kampus na Albertově se začne stavět za dva roky. „Nyní se zpracovává dokumentace pro územní řízení,“ popsal aktuální stav mluvčí univerzity Václav Hájek.

Fakulta tělesné výchovy a sportu UK se dočká nového areálu ve Veleslavíně. Komplex sportovišť poskytne studentům zázemí například pro gymnastiku, míčové hry, plavání a bruslení.

Dílny v centru města 

Výrazně se v letošním roce posune i projekt Vysoké školy umělecko-průmyslové. Do opraveného objektu v Mikulandské ulici chce škola přesunout dílny, které má provizorně umístěné v suterénu hlavní budovy na Palachově náměstí. „Do 90. let byly dílny rozmístěné po centru města, o prostory jsme ale přišli v rámci restitucí,“ vysvětlil rektor UMPRUM Jindřich Smetana.

Nové dílny v Mikulandské ulici 

V dostavěné budově bývalé základní školy v Mikulandské ulici budou sídlit sklářské, keramické či textilní dílny. „Dále se bude jednat o prostory pro architekty, animovaný film, dva fotografické ateliéry a další,“ vyjmenoval rektor.

Staveniště, kde právě skončili své práce archeologové, chce vysoká škola předat stavařům během měsíce. Studenti by se tak do nového zázemí mohli přestěhovat v polovině příštího roku.
 

Autor: 
Jana Kašparová
Zdroj: 
denik.cz